Collega's
Vorige

1 van 453

Volgende

5 personen die je carrière ernstig schaden

Vaak laten we onze beslissingen – al dan niet bewust – beïnvloeden door anderen. Op ieder moment in je carrière is er wel iemand die op deze manier jouw succes in de weg staat. Maar wie zijn deze boosdoeners?
#

Relevante ervaring, een zorgvuldig opgebouwd netwerk en een indrukwekkend cv zijn belangrijke aspecten van een succesvolle carrière. Maar wil je écht professioneel succes najagen, dan maak je beter ook een balans op van de mensen die jouw carrière willen ondermijnen. Ontmasker de volgende vijf personen …

1. De pestkop

Een collega, je baas of iedereen die schoolpleintactieken gebruikt waardoor mensen kansen mislopen, mag zich de pestkop van de werkvloer noemen. De pestkop start geruchten over mogelijke ontslagen binnen het bedrijf of klaagt over hoe het tegenwoordig onmogelijk is om een nieuwe job te vinden. Daarnaast minimaliseert de pestkop jouw geweldige prestaties en wijst hij of zij publiekelijk op iedere fout die je ooit hebt gemaakt.

Pestkoppen kunnen je loopbaan dwarsbomen door je simpelweg te doen geloven dat het geen zin heeft om bepaalde dromen te volgen. Erger, deze individuen doen je opzettelijk slecht overkomen bij je leidinggevende. Een droom of nieuwe kans nastreven, is zeker de tijd én moeite waard, dus laat geen enkele collega je van de wijs brengen.

2. Je moeder

Neen, jouw mama weet het echt niet altijd beter. Alleen jij hebt iets te zeggen over jouw carrière, niemand kent jouw talenten en ambities beter dan jijzelf. Je moeder (en de rest van je familie en goede vrienden) heeft uiteraard het beste met je voor, maar dat betekent niet dat zij weet welke richting je kan/moet uitgaan.

Ouders kunnen hun kinderen ophemelen en denken vaak dat ze meer kunnen dan eigenlijk het geval is. Ze zien hun kinderen aan de top staan of stimuleren juist 'een stabiel carrièrepad', omdat ze vrezen dat onmogelijke uitdagingen hun kind niet gelukkig gaan maken. Je familie houdt van je, maar uiteindelijk ben jij de enige die moet leven met de beslissingen die je maakt op carrièrevlak. Ga voor die carrière van je dromen, ook al lijkt deze onbereikbaar. Wie hard genoeg werkt, geraakt er wel.

3. De opportunist

De opportunist is die collega die steeds op een andere kar springt wanneer een betere kans zich voordoet. Dit individu geraakt opgewonden bij elke start van een nieuw project of job, maar laat zijn motivatie hangen van zodra de wittebroodsweken voorbij zijn. Een nieuw project starten met deze persoon kan riskant zijn, omdat de kans bestaat dat hij/zij je in de steek laat wanneer het moeilijk wordt.

Het is gemakkelijk om te worden beïnvloed door het initiële enthousiasme van de opportunist wanneer hij of zij een nieuwe positie of project begint te bejubelen. Ga voorzichtig te werk wanneer je een persoon van dit kaliber in je omgeving hebt. Doe je eigen research over een bepaalde job of project vooraleer je beslissingen neemt.

4. Je werkplek BFF

Hoewel vrienden op het werk vaak voor een sfeer zorgen die nodig is om de werkweek te overleven, zijn ze niet altijd de beste mensen om je carrière te bevorderen. Vrienden genieten van je gezelschap en kennen jouw talenten. Maar ze willen je liever niet verliezen aan een nieuwe kans die opduikt. Zo kunnen ze je zelfs afschrikken om voor die nieuwe (betere) job te gaan, weliswaar in een ander team of bedrijf.

Zelfs als vrienden je niet actief willen 'dwarsbomen', worden jouw beslissingen toch vaak beïnvloed door je loyaliteit tegenover je vrienden. Maar je moet een nieuwe kans steeds in zijn geheel zien. Past het in jouw carrièrepad? Je vriendschap kan wel degelijk een carrièreswitch overleven. En als dat niet zo is, dan heb je wellicht geen goede vriend verloren.

5. Jezelf

Vaak blijk je zelf je ergste vijand te zijn. Er bestaan verschillende vormen van zelfsabotage die je weerhouden om verder te groeien. Pestkoppen, familie, opportunisten en werkvrienden kunnen je keuzes beïnvloeden, maar op het einde ben jij nog altijd de enige persoon die verantwoordelijk is voor jouw beslissingen.

Om niet langer je eigen carrière te hinderen, moet je trachten te achterhalen wat jou nu werkelijk tegenhoudt om een bepaalde kans te grijpen. Voor de meeste mensen is dit angst. Ze zitten namelijk liever in een comfortabele job dan in een job waarvan ze niet zeker zijn dat ze deze wel aankunnen. Geloof in jezelf!

(nm) – Bron: Blog.brazencareerist.com 

4 maart 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook