Ontspanning
Vorige

1 van 513

Volgende
Volgend artikel:

15 tips voor een minder druk leven

5 beklijvende boeken voor deze zomer

5 beklijvende boeken
De zomer is altijd goed voor een boek thuis of in een vakantieoord. Jobat selecteert vijf spannende of beklijvende boeken, zowel fiction als non-fiction. Sommige hebben een link met werk en jobs, maar niet altijd. Gelezen en goedgekeurd.

1. ‘Tweede leven’ van Louise Candlish

Alex – een schijnbaar brave accountant, echtgenoot en buurman – leidt een rustig leven met zijn vrouw Beth in een mooie Londense buitenwijk. Op een dag wordt er aangekondigd dat de rommelige strook bosjes tegenover hun huis plaats gaat maken voor een mooi wandelpad. Iedereen is er enthousiast over, behalve Alex, want die weet dat er in die bosjes een groot geheim ligt uit zijn vorig leven.

Het boek combineert twee verhalen met een tijdsinterval van 25 jaar, die naarmate het boek vordert naar elkaar toegroeien. ‘Tweede Leven’ is een slimme thriller met de nodige plotwendingen.

2. ‘De Facebook facade’ van Frances Haugen

In ‘De Facebook façade’ vertelt datawetenschapper Frances Haugen het ophefmakende verhaal over haar tijd bij Facebook. Haar boek geeft inzicht in de interne processen en technologie van het bedrijf dat de wereld in zijn greep heeft.

Haugen uitte zich als klokkenluider door tienduizenden pagina’s aan documenten te kopiëren en openbaar te maken. Hiermee gaf ze haar voormalige Facebook-bazen een stevige tik op de vingers. Later getuigde ze erover voor het Amerikaanse Congres, de scène waar het boek overigens mee begint.

Met haar onthullingen toonde ze aan dat Facebook zaken als extremisme beloonde én dat Facebook-gebruikers het medium inzetten om geweld, nepnieuws en vrouwenhaat te verspreiden. Facebook en diens grote baas Mark Zuckerberg wist ervan, maar deed daar niets aan.

Check: Waarom Mark Zuckerberg elke dag hetzelfde t-shirt draagt?

3. ‘Moeraskou’ van Liza Marklund

Diep in Zweden, in het plaatsje Stenträsk, verdwijnen in 1990 Helena, de vrouw van politieagent Wiking Stormberg, en haar dochter. Het meisje vinden ze later terug in het moeras, de vrouw zelf blijft spoorloos.

Decennia later ontvangt hun zoon ineens een brief in het handschrift van Helena. Agent Wiking kan de situatie niet inschatten: ziet hij spoken of wordt hij bedreigd – en door wie dan? Een Scandinavische thriller pur sang van de hand van Liza Marklund, een vertrouwde naam in het genre.

4. ‘Iselin was bijna thuis’ van Ørjan Karlsson

Wanneer de 19-jarige Iselin Hanssen na een hardlooptraining in een populair wandelgebied niet thuiskomt, vermoedt de politie dat ze uit eigen beweging is vertrokken. Maar als haar T-shirt dat helemaal onder het bloed zit, vlakbij het pad wordt gevonden, is duidelijk dat het om een misdrijf gaat. De verdenking valt al snel op Iselins vriend, zoon van een van de rijkste mannen van Bodø. Al blijkt nadien dat de zaak niet zo eenvoudig is als ze lijkt.

De Noorse auteur weet de spanning geleidelijk op te bouwen door met mondjesmaat onthullingen los te laten. Het boek van Karlsson is het begin van een nieuwe Scandinavische thrillerserie.

5. ‘Killer in het Kremlin’

Geen thriller, maar wel een beklijvend boek naar aanleiding van de geopolitieke situatie. Oorlogsverslaggever John Sweeney schreef het vanuit zijn standplaats in Kiev in Oekraïne. Hij sprak ervoor met kenners en ooggetuigen.

Het boek is het relaas over de onstuitbare opkomst van Valdimir Poetin die ooit begon als spion. Het gaat over de Russische acties in Tsjetsjenië en de aanslag op de MH17 tot over de gebombardeerde steden en dorpen van Oekraïne. Over moed en wanhoop van de Oekraïners. Maar ook over de donkere kant van leiderschap.

Meer boeken? Tien om te lezen

(William Visterin)

27 juli 2023
Anderen bekeken ook