Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 210

Volgende
Volgend artikel:

Loon, afstand, flexibiliteit... Wat primeert voor werknemers?

De origineelste 'out of office'-berichten voor tijdens je verlof

out-of-office
In de zomervakantie regent het (hopelijk alleen maar) out of offices. Een kort berichtje om te laten weten dat je even niet achter je bureau zit en onbereikbaar bent. Het is de laatste to do vooraleer je op een welverdiende vakantie vertrekt. Inspiratie nodig om de thuisblijvers te trakteren op een originele out of office? We doorzochten het internet en onze eigen mailboxen en vonden enkele spitsvondige exemplaren!

Waarom de meeste werknemers een OOO (out of office) instellen? Uit beleefdheid. Zo weet de schrijver aan de overkant van de mail dat je zijn of haar bericht voorlopig niet zal lezen.

Maak daarbij niet de fout om enkel te vermelden dat je ‘op 8 augustus terug bent’ maar ook dat je de opgestapelde mails in de loop van die week beantwoordt. Zo lopen de verwachtingen voor élke partij gelijk.

En maak er geen formeel epistel van. Niemand heeft nood aan een ellenlange verklaring waarom je op vakantie in Frankrijk bent. Keep it short!

Lees ook: Ik ga op vakantie en neem niet mee ... mijn laptop

Vleugje humor

De tone of voice van je out of office bepaal je volledig zelf. Sommigen steken er graag – in lijn met hun persoonlijkheid – een grapje in. Of formuleren een bericht met een luchtige ondertoon.

Vaak kan je in de instellingen van je out of office een onderscheid maken tussen de mail die naar mensen buiten je organisatie vertrekt bij afwezigheid en de directe collega’s. Professioneel gezien steek je dat grapje best in de mail naar die tweede doelgroep. Enkele hilarische voorbeelden:

  • "Niemand zei ooit op zijn sterfbed dat ie meer tijd op kantoor had gewild. Ik ben er snel weer!"
  • "Op dit moment ben ik niet aan het werk. Jammer genoeg ben ik morgen gewoon weer terug."
  • "Ik ben niet op kantoor van 11 juli tot en met 30 juli. Als dit een noodgeval is, bel 112."
  • "Jaarlijkse vakantie! Ik hoop dat ik de Lotto win en nooit meer terug hoef te komen."
  • "Je dacht vast: “Wauw die reageert snel!”, maar helaas. Ik ben er niet. Dit is mijn out of office. Sorry. Ik ben er terug op 12 augustus."
  • "Out of office! Ik geniet van een zalige vakantie. Als je mijn privénummer kan raden, zal ik opnemen. Beloofd."
Tips: Zo haal jij het meeste uit je vakantiedagen

Maak het persoonlijk

In de meeste gevallen spreek je de ontvanger van je out of office aan met ‘Beste klant’ of ‘Dag collega’. Maar het kan ook wat leuker! Steek er een persoonlijk grapje in. Iets dat de lezer doet glimlachen. Of schaterlachen als het er boenk op zit.

Sluit bijvoorbeeld af met: "En ja Sara, je mag mijn favoriete mok uit de kast gebruiken voor je dagelijkse kop troost terwijl ik lig te zonnen op Ibiza. Graag gedaan." Het is een insidergrapje. Gericht aan je collega’s.

Ook in mailtjes naar klanten of buitenstaanders kan je een persoonlijk accentje leggen. Vertel hoe dankbaar je bent voor je fantastische klanten en dat je ernaar uitkijkt om fris en monter je werk weer voor hen op te pakken wanneer je terug bent.

Ontdek: Jaarlijkse vakantie: nieuwe regels vanaf 2024

Hilarisch, serieus, luchtig of kort. Een out of office is een persoonlijke zaak. Doe wat goed voelt. En past bij wie je bent. Let natuurlijk wel op valkuilen om ontevreden collega’s of klanten te vermijden. Duidelijk zijn is de boodschap!

(ZINNIG) - Bronnen: Teambuilding, HuffPost en Team Nijhuis

20 juli 2023
Anderen bekeken ook