Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 889

Volgende
Volgend artikel:

Onze talenkennis gaat sterk achteruit

40% zal altijd een middelmatige werknemer blijven

Veel experten hebben het over het managen van toptalent, maar wat met het onontdekte talent dat zich schuilhoudt in de middelmatige massa?
#

Veel coaches en managementexperten geven lezingen en schrijven boeken over het sturen en inzetten van toptalent. Deze geëngageerde en ambitieuze werknemers met een goede dosis kennis en unieke vaardigheden zijn gegeerd, maar omvatten amper 5% van de populatie. Wat met die andere 95%?

De 95%

Tussen die 95% ‘middelmatige’ werknemers zitten nog onontdekte pareltjes verstopt, die er gewoon nog niet zijn uitgesprongen of niet gemotiveerd worden om dat te doen. Hoe haal je deze werknemers eruit en zet je hen aan om hun potentieel te ontdekken?

Prikkels op maat

Volgens Clayton Christensen, professor aan de Harvard Business School, valt 40% van de bevolking niet meer tot verbetering aan te sporen. Niet iedereen reageert even succesvol op aansporingen om te groeien en zichzelf te ontplooien. Net zoals niet iedereen even enthousiast gebruik maakt van opleidingsmogelijkheden. Verschillende werknemers hebben verschillende drijfveren. We reageren niet allemaal even ontvankelijk op prikkels die ons zouden moeten motiveren. Zij het door onzekerheid, desinteresse, onbewustheid... Er kunnen uiteenlopende factoren zijn.

Clayton wijst erop dat leidinggevenden meer moeten focussen op het vinden van uitdagingen op maat voor mensen die minder gemakkelijk te motiveren zijn. Deze 40% verbergt net zo goed talenten die nog verder ontdekt kunnen worden. Goede begeleiding en aandachtige managers kunnen hier hun voordeel mee doen.

Onontgonnen 40%

Wie zit er zoal in die onontgonnen 40% ? Vooral mensen die eerder repetitief werk verrichten, zij het in een fabriek of op een bureau. De uitdagingen liggen niet meteen voor het rapen, dus berusten ze in hun taken, waardoor hun talenten op sluimerstand komen te staan.

Nu ligt het niet altijd aan de begeleiding als een werknemer niet groeit. Managers moeten weten dat ze niet iedereen kunnen veranderen. Toch is het de moeite om de enkelingen die er voor openstaan en er toe in staat zijn, te motiveren en te testen wat ze kunnen bereiken met de nodige coaching.

Alternatieve tactiek

Jack Welch, managementgoeroe, hanteert hiervoor een wel erg drastische aanpak. Elk jaar ontslaat hij 10% van de meest middelmatige werknemers. Op deze manier wil hij de rest scherp houden. Hij gebruikt dus angst en onzekerheid als motivator, want hij gaat er vanuit dat middelmatige werknemers hun job harder nodig hebben dan dat zij nodig zijn voor de job uit te voeren.

Een dubieuze tactiek met een erg negatieve nasmaak. Middelmatige werknemers zijn misschien niet ambitieus of getalenteerd genoeg om helemaal tot de top te klimmen, maar dat wil nog niet zeggen dat ze slecht genoeg zijn om uit hun functie ontzet te worden. Ontslag is niet altijd het antwoord, integendeel. Leidt hun middelmatige inzet tot ergernis? Neem als manager dan even een stap terug en zet alles in perspectief. Toptalent managen is geen alledaags gegeven, dat is niet voor iedereen. Een goede manager apprecieert de ‘middelmatige’ werkkrachten die hij op zijn werkvloer gepresenteerd krijgt en zorgt ervoor dat ze begeleid worden tot een hoger niveau.

Wil je je personeel doen groeien? Geef hen dan de mogelijkheid en incentives om dat te verwezenlijken. Investeringen in de vorm van tijd, welzijn en begeleiding kunnen al veel verschil maken, ook daar is langs de kant van de werkgever talent en goed leiderschap voor nodig.

(sjv) – Bron: Express.be 

21 augustus 2015
Anderen bekeken ook