Bazen
Vorige

1 van 484

Volgende
Volgend artikel:

Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

Wat als man zich bedreigd voelt door vrouwelijke baas?

Het komt meer voor dan je zou denken. Veel mannen voelen zich niet op hun gemak als ze geconfronteerd worden met een vrouwelijke baas. Maar waar komt dat onbehagen of zelfs die angst vandaan?
#

Mannen stellen zich vaak extra assertief op tegen een vrouwelijke leidinggevende. Een reflex die voortkomt uit het gevoel bedreigd te worden.

Probleem

Nu kan je zeggen dat deze mannen zich er gewoon over moeten zetten, maar het is toch belangrijk om te begrijpen waar dit fenomeen vandaan komt. Het is namelijk een probleem dat meer en meer doorweegt en de samenhang van het team kan ontwrichten. Raakt het natuurlijke ritme op lange termijn verstoord dan kan het zelfs leiden tot een interne machtsstrijd.

Veranderende genderrollen

Waarom eigenlijk? “Het concept van de mannelijkheid wordt in de maatschappij minder dominerend en er is een duidelijke vervaging tussen de genderrollen,” weet Ekaterina Netchaeva. Zij is professor Management & Technology aan de Università Commerciale Luigi Bocconi en onderzoekt de impact van genderrollen op de werkvloer. Een onderwerp dat meer en meer aan de orde is nu vrouwen steeds vaker managementfuncties veroveren en de rol van belangrijkste broodwinner binnen het gezin overnemen.

Sociale context

Ze zegt ook dat mannen die zich bedreigd voelen, niet noodzakelijk vrouwen willen discrimineren. “Zelfs mannen die gender-gelijkheid ondersteunen, zouden de vooruitgang van vrouwen als een bedreiging van hun mannelijkheid kunnen ervaren."

Netchaeva merkt op dat er rekening moet gehouden worden met de sterke sociale normen rond mannelijkheid. Volgens haar komt het door die sociale ‘dogma’s’ dat het voor mannen moeilijk is om hun gedrag te erkennen of te veranderen.

Onderzoek

Tijdens haar onderzoek liet Netchaeva mannelijke en vrouwelijke werknemers hun salaris onderhandelen met mannelijke en vrouwelijke werknemers. De vrouwelijke werknemers bleken geen verschillende reactie te hebben op de vrouwelijke of mannelijke manager. Mannelijke werknemers daarentegen ondervonden een uitgesproken negatief effect, nadat ze met een vrouwelijke baas hadden onderhandeld.

Zo waren ze tijdens het testen gevoeliger voor situaties die als bedreigend of risicovol konden gezien worden en ontvankelijker voor angstgevoelens. Tijdens de gesprekken waren ze dan weer assertiever naar de vrouwelijke leidinggevende toe. Ze probeerden namelijk een gemiddeld salaris van 37.030 euro te verkrijgen bij hun vrouwelijke leidinggevende, tegenover een gemiddeld loon van 32.135 euro bij hun mannelijke manager.

“Het assertieve gedrag van mannen tegenover vrouwelijke superieuren kan een negatieve invloed hebben op de dynamiek op de werkvloer, de samenhang van het team verstoren en een remmende impact hebben op de groepsprestatie,” waarschuwt Netchaeva.

Ze merkte wel op dat mannen die ondervonden dat vrouwelijke managers geen interesse in macht en zelfpromotie hadden en zich proactief en direct gedroegen, zich minder defensief en assertief opstelden.

Bevindingen

Netchaeva concludeert dat als mannen hun gedrag niet willen bijsturen, dat dit waarschijnlijk het gedrag van de vrouwelijke managers zal beïnvloeden. Ze zullen misschien sneller proactief willen handelen en hun machtsstreven inperken (of toch minder tonen). Ze zullen harmonieuze relaties op de werkvloer als prioriteit zien en hun ego gemakkelijker kunnen relativeren.

“In een ideale wereld zouden mannen en organisaties zich zorgen maken om deze bevindingen en hun gedrag aanpassen. Maar als ze dat niet doen, wat doet dat dan met (de positie van) vrouwen?”

(sjv) – Bron: Express.be / Psychcentral.com 

11 augustus 2015

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook