Collega's
Vorige

1 van 571

Volgende
Volgend artikel:

De 10 grootste afleidingen op je werk en hoe ze de baas te kunnen

Temperatuur is belangrijkste discussiepunt op kantoor

Gender temperatuur
Bijna een op de vijf werknemers is ontevreden over de kwaliteit van de lucht op kantoor. Naast algemene luchtkwaliteit zijn ook luchtvochtigheid en temperatuur belangrijke twistpunten. Bijna 10 procent vindt het kantoor te koud, terwijl 8 procent het dan weer te warm heeft.

De cijfers, afkomstig van HR- en well-being-specialist Attentia, komen deels voort uit de huidige opbouw van het doorsnee kantoor. “Vroeger waren gesloten individuele bureaus de norm, terwijl we vandaag overal open kantoorruimtes terugvinden”, verklaart Jolien Van Pamel, teamleader ergonomie bij Attentia. “Meer mensen zitten in één ruimte, wat het moeilijker maakt om tegemoet te komen aan ieders klimatologische wensen.”

Temperatuur zal altijd een twistpunt zijn, want fysiologische verschillen tussen man en vrouw beïnvloeden de temperatuurervaring. Van Pamel: “Een man heeft doorgaans meer spierweefsel, houdt zichzelf eenvoudiger warm en verdeelt die warmte beter. Vrouwen hebben meer vetweefsel en minder bloeddoorstroming. Het vrouwenlichaam is erop gefocust om de organen warm te houden, en dat gaat ten koste van het verspreiden van warmte. Dat werkt het koudegevoel in de hand, aan onder meer handen en voeten.”

Al die factoren dragen ertoe bij dat een vrouw (gemiddeld) het comfortabelst is op kantoor bij een temperatuur tussen de 23 en de 24 graden, terwijl dat voor mannen het ideaal op 21 tot 22 graden ligt. “Er bestaat dus geen gouden temperatuur waarop iedereen zich het best voelt. Sensibilisering is daarom belangrijk. Zo ontstaat er een beter begrip onder collega’s.”

Frisse lucht

Ook controle speelt een belangrijke rol. Dat bijna 20 procent van de werknemers uit het Attentia-onderzoek een tekort aan frisse lucht ervaart, heeft deels te maken met het gebrek aan controle in (nieuwe) kantoren, waar ramen niet meer open kunnen om de geavanceerde klimatologische systemen niet te storen. “Die systemen zorgen in theorie voor meer, betere en gefilterde lucht, al zijn ze niet altijd even goed afgesteld en onderhouden.”


(wv) - Bron: MARK Magazine 

30 november 2018
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook