Lunchwandelen: niks dan voordelen

Iedereen weet dat wandelen gezond is maar dat het ook nuttig kan zijn voor je werk is nu door de universiteit van Birmingham wetenschappelijk aangetoond.

2 maart 2015

Delen

lunchwandelen
De wandelaars voelden zich enthousiaster, minder gespannen en in een betere gemoedstoestand dan de niet-wandelaars.

Onderzoek

Onderzoekers gingen op zoek naar universiteitsmedewerkers die de hele dag al zittend hun werk verrichtten. De vrijwilligers werden opgedeeld in twee groepen.

De ene groep werd gevraagd om gedurende 10 weken drie dagen per week tijdens de lunchtijd een half uurtje te gaan wandelen. De controlegroep werd verzocht om zoals gewoonlijk al zittend te lunchen.

Enthousiaster en minder gespannen

Via een speciale app op hun telefoon werd hen gevraagd hoe ze zich op willekeurige momenten van de de dag voelden. De vragen peilden onder meer naar stress, motivatie en vermoeidheid.

Bij de vergelijking van de antwoorden bleek het lunchwandelen een aantal positieve gevolgen te hebben. De wandelaars voelden zich enthousiaster, minder gespannen en in een betere gemoedstoestand dan de niet-wandelaars.

Wandelen en productiviteit

De gevolgen voor de productiviteit werden niet expliciet gemeten maar uit andere onderzoeken blijkt dat een positieve houding vaak tot een hogere productiviteit leidt. Men zou dan ook verwachten dat de universiteit meteen zou beslissen om het lunchwandelen op grote schaal te promoten, maar dat was buiten het management gerekend.

Ironisch genoeg verwachtten de bazen namelijk dat hun teamleden zouden doorwerken tijdens de lunch.

(tc) 

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Heb je interesse om efficiënter te gaan werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting.
 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.