Jongeren zonder diploma ‘leven zich in’ in arbeidsmarkt

In 11 Vlaamse centrumsteden kunnen jongeren zonder diploma sinds deze maand beroep doen op werkinlevingsprojecten.

1 februari 2013

Delen

Gezocht: werk!
“Jongeren kunnen de werkinleving niet weigeren” (Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk)

Werkinlevingsprojecten moeten jongeren zonder diploma opnieuw voeling laten krijgen met de arbeidsmarkt. Elk project is maatwerk. Het kan om opleiding gaan, maar ook om trainingen of korte stages bij verschillende bedrijven.

Vlaanderen wil met deze nieuwe maatregel uit het Loopbaanakkoord elk jaar 1.275 jongeren zonder diploma aan een baan of kwalificatie helpen.“Het is de VDAB die werkinlevingsplaatsen zal aanbieden. Jongeren zijn verplicht om dat aanbod te aanvaarden”, zegt Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk. Elk werkinlevingsproject is in feite een individueel begeleidingsplan dat 12 tot 18 maanden kan duren, afhankelijk van de situatie waar de werkzoekende zich in bevindt.

11 steden

Omdat jeugdwerkloosheid vooral een stedelijk fenomeen is, werkt de Vlaamse overheid samen met de 13 Vlaamse centrumsteden. Die konden via het ESF-Agentschap (Europees Sociaal Fonds) projecten indienen om de jeugdwerkloosheid in hun stad aan te pakken.

In 11 centrumsteden zijn de eerste projecten goedgekeurd: Aalst, Brugge, Genk, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout. In deze steden is de VDAB op 1 februari gestart met het aanbieden van werkinlevingsprojecten. In Antwerpen en Gent gebeurt dat vanaf 1 maart.

Instapstage

Volgens minister Muyters volgen na de werkinlevingsprojecten nog maatregelen om jonge werkzoekenden zonder diploma aan een baan te helpen. “De volgende stap zijn instapstages. Wie zo’n stage volgt, krijgt een vervroegde wachtuitkering.”

De instapstages beperken zich ook niet tot de centrumsteden. Jongeren zonder diploma secundair onderwijs uit heel Vlaanderen kunnen deelnemen.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.