Muyters trekt arbeidsmarktbeleid naar zich toe

11 september 2009
Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) wil, als het even kan, de komende legislatuur het arbeidsmarktbeleid volledig in handen krijgen. Ook de lasten van de pensioenen en de uitkeringen. “In Vlaanderen doen we heel wat dingen beter dan op federaal niveau. Arbeidsmarktbeleid is er daar een van.”
Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA)
Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA)

En dus wil u dat volledig regionaliseren?

Maar natuurlijk. Als je kan instaan voor alle onderdelen van het hele arbeidsmarktgebeuren, kan dat veel beter dan vandaag gebeurt. De VDAB begeleidt toch werklozen? Ik zie niet in waarom de RVA opnieuw moet meekijken als iemand moedwillig mogelijkheden tot opleiding en vorming aan zich laat voorbijgaan. Als de VDAB iemand schorst, moet de RVA dat onderzoek dan echt nog eens helemaal opnieuw doen? In afwachting van een nieuwe staatshervorming zal ik uiteraard roeien met de riemen die ik heb.

Tot het zover is, heeft uw voorzitter Bart De Wever geen euro meer veil voor het federale niveau. Laat u de werklozen niet in de steek als de begroting daar in de knoei geraakt?

Voor elke Vlaming die we uit de werkloosheid halen, hebben we op Vlaams niveau al een enorme financiële inspanning gedaan. Wie zijn werk verliest, wordt door de VDAB geholpen. Wij laten mensen niet in de steek. Maar wie profiteert daarvan zodra die werkzoekende aan de slag is? De federale kas. Ten eerste moet ze geen werkloosheidsuitkering meer verstrekken, ten tweede levert die werkende bijdragen voor de sociale zekerheid en betaalt hij belastingen. Zou het niet logisch zijn als de regio’s uit de inspanning die ze op voorhand leveren ook op het einde voordeel halen?

In 2007 besteedde Vlaanderen zo’n 900 miljoen euro aan activeringsbeleid. Is dat momenteel nog haalbaar?

Elke werkloze erbij is er een te veel. Maar als minister van Werk moet je er voor zorgen dat ook die mensen extra competenties kunnen verwerven. Of er bijkomende investeringen komen, hangt niet in hoofdzaak van mij af. Dat valt onder de bevoegdheid van anderen. Maar net als bedrijven in een moeilijke periode zullen we tegelijk saneren, investeren en streven naar een efficiëntere overheid. Ik ga op mijn kabinet alvast geen 26 mensen tewerkstellen.

Het volledige interview met Philippe Muyters leest u dit weekend in Jobat. 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook