Is jouw baas een kleuter?

Kleuter baas

Ooit al eens een volledige dag doorgebracht met een kleuter? Dan kan het goed zijn dat je bepaalde gedragingen daarvan ziet terugkeren op een normale werkdag. Je baas heeft immers meer gemeen met een klein kind dan je dacht.

Bazen komen in alle maten en kleuren, de ene is al wat ongewoner dan de andere. Maar wist je dat een slechte baas veel gelijkenissen vertoont met een kleuter? Koppig, onzeker, ontevreden, egoïstisch en ontzettend wispelturig met af en toe een woedeaanval: een slechte baas heeft meer gemeen met een klein kind dan met een volwassen persoon.

Slechte bazen, geen slechte mensen

Dat is althans de mening van werkplekexperte Lynn Taylor, die het boek ‘Tame Your Terrible Office Tyrant’ schreef. Volgens haar survey maken werknemers zich ongeveer 19 uur per week zorgen over ‘wat de baas zegt of doet’. Slechte bazen zijn niet zozeer slechte mensen, maar ze kunnen het wel bijzonder stressvol maken voor hun medewerkers.

Als je baas zich als een echt klein kind gedraagt, kun je hem best ook zo behandelen. Volgens Taylor kan je hier een beroep doen op de CALM-techniek.

Communiceer: conflicten ga je uit de weg door zo open en eerlijk mogelijk te communiceren met je (slechte) baas

Anticipeer: wees je baas een stapje voor door zoveel mogelijk te anticiperen op moeilijke situaties en vragen

Lach: af en toe eens lachen met de mopjes van je baas werkt ongetwijfeld goed op zijn humeur

Manage: als je baas zich op belangrijke momenten als een echte kleuter gedraagt, neem de zaak dan best over. Los problemen op en geef desnoods de nodige schouderklopjes aan je collega’s als je baas dit niet doet

(nm) – Bron: Express.be 

Meer info over Bazen

18/06/2012