Internet: een zegen of vloek voor je productiviteit?

Is internet een zegen voor jouw productiviteit? Of is het net de grootste stoorzender die denkbaar is?

5 februari 2015

Delen

Verschillende meningen

Volgens een recente rondvraag van PEW Research, een denktank die regelmatig onderzoek verricht naar het internetgebruik bij kenniswerkers, zijn Amerikaanse werkgevers van mening dat de verscheidenheid aan online kanalen hun medewerkers te veel zouden afleiden. Werknemers denken hier echter helemaal anders over.

Medewerkers geven aan juist productiever te zijn geworden dankzij het internet. Slechts 7% beweert dat de productiviteit is gedaald.

E-mail afschaffen?

Interessant is dat steeds meer organisaties overwegen om e-mail af te schaffen. Zo zouden heel wat bedrijven e-mail willen vervangen door andere kanalen die minder afleiden. Vandaag de dag bepaalt de mailbox bij heel wat medewerkers hoe ze hun werkdag invullen wat de productiviteit op de werkvloer zonder twijfel aantast. Maar een echt alternatief voor e-mail is er vooralsnog niet.

Het één op één communiceren tussen medewerkers uit verschillende bedrijven zal ook in de toekomst nog nodig zijn en daarvoor is e-mail nog steeds geschikt. Als samenwerkingstool tussen collega’s zal e-mail daarentegen de komende jaren wellicht vervangen worden door meer aangewezen applicaties zoals Basecamp.com.

Internetgebruik stroomlijnen

Werkgevers streven er volgens het onderzoek ook naar het internetgebruik van hun medewerkers te stroomlijnen door bijvoorbeeld bepaalde websites te blokkeren. Dit soort van initiatieven wordt maar zelden warm onthaald op de werkvloer.

Medewerkers beschouwen dit immers als een teken van wantrouwen. Ze vragen zich af waarom de baas bijvoorbeeld wel nog rookpauzes toelaat, terwijl Facebook taboe is.

(tc) 

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Heb je interesse om efficiënter te gaan werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting.
 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.