Verscherp je focus dankzij deze 6 vragen

In de huidige, vluchtige maatschappij is het niet altijd makkelijk om je focus te houden. We worden overspoeld door overvloedige informatieprikkels en zien na verloop van tijd door het bos de bomen niet meer. Hoe dan de controle en het overzicht niet te verliezen?
#

Je kan je tijd en energie slechts een keer inzetten, met name op het moment dat je ze gebruikt. Best is dus om deze slim en doordacht te hanteren, enkel zo vergroot je je productiviteit en krijg je meer sturing en controle over je leven. En geef toe, daar worden we allemaal gelukkiger van. Het gevoel ergens geen controle (meer) over te hebben, werkt alleen maar tegen of averechts. Vandaar …

6 vragen die je helpen om te focussen op wat er echt toe doet 

1. Is dit nuttig?

Geef toe: heel vaak steek je veel tijd in dingen die er eigenlijk niet toe doen, of die je niets vooruit helpen. Boos zijn, blijven piekeren over een gemaakte vergissing of fout, stilstaan bij negatieve zaken … het overkomt ons allemaal wel eens.

Nochtans is het niet moeilijk om te beseffen dat dit alles pure tijdverspilling is. Elke seconde met zulke gedachten is je aandacht niet gewijd aan meer positieve, productieve, helpende en/of ondersteunende zaken. Bovendien gaan negatieve gedachten sowieso gepaard met een slecht gevoel.

Stel je daarom de vraag: ‘Is dit nuttig?’, of ‘Ben ik iets met deze gedachten?’. Op die manier confronteer je jezelf en houd je jezelf wakker. Aan jou dan om te beslissen of je in cirkels wil blijven ronddraaien, of ook écht ergens naartoe wil met je leven, zonder lijden of tijdverspilling, met een praktische oplossing voor ogen.

2. Is het waar?

Je kan veel drama voorkomen door jezelf regelmatig af te vragen of het wel waar is wat je denkt. Automatisch geloven we wat er in ons hoofd rondspookt, terwijl dat vaak pijnlijk(er) is en conclusies vaak erg voorbarig blijken.

  • Piet is te laat op de afspraak. “Hij vindt me zeker niet belangrijk.” 
  • Ze praten met elkaar tijdens mijn presentatie. “Ze vinden het zeker saai.” 

Gedachten zoals deze kunnen je makkelijk onderuit halen, met een verzwakte productiviteit en onterecht aangetaste relaties tot gevolg. Daarom ook hier de tip: kies voor een meer positief perspectief dat je vooruit kan helpen. Of ga er op z’n minst voor om je gedachten af te toetsen aan de realiteit. Is het de waarheid die in je hoofd rondspookt?

3. Wat kies ik?

Vaak kiezen mensen maar met een kwart hart en blijven ze twijfelen, waardoor ze hun keuze - én zichzelf - onbewust afkraken en ondermijnen. Maak je leven simpeler en blijf achter je keuze staan!

Blijf je in een job hangen die je geen voldoening geeft? Dan heb je daar waarschijnlijk goede redenen voor. Focus je op die redenen en aanvaard je keuze. Kortom: maak er het beste van. En merk je op een bepaald moment toch dat je stappen wilt zetten om iets anders te doen, ga dan voluit voor die keuze en kijk niet meer achterom.

4. Wat is het belangrijkste dat ik nu kan doen?

Werk jij met ‘to do’-lijstjes? Krijg je af en toe het gevoel die berg niet de baas te kunnen? Stel jezelf dan de vraag wat het belangrijkste is dat je op dat moment kan doen. Je zal zien: nadenken over deze vraag zal je richting geven en je helpen focussen op wat er echt toe doet.

5. Welke stap kan ik zetten om de bal aan het rollen te krijgen?

Deze vraag helpt je om wat lichtheid te brengen in wat je wil doen. Het maakt alles wat makkelijker, des te meer met kleine stapjes voor ogen. Hoe klein de stap die je kan of wil zetten ook is, schrijf ‘m op je lijst, zo concreet mogelijk.

‘Een lijstje maken met gasten. Een uitnodigingstekst voor het feestje maken. Leuke foto’s zoeken voor op het kaartje. Een uitnodiging ontwerpen. Iedereen het kaartje bezorgen via e-mail.’ Geef toe: een dergelijk ‘to do’-lijstje maakt alles veel makkelijker en overzichtelijker. Bovendien helpt het om uitstel te vermijden, en aldus kritiek op jezelf te hebben achteraf.

6. Wie kan helpen om het prettiger, makkelijker, sneller of beter te doen verlopen?

Alles alleen doen geeft je een gevoel van controle en alles in de hand te hebben, wat meestal een goed gevoel geeft. Alles alleen doen kan echter ook veel (meer) tijd kosten, tijd én energie die je vaak beter kan besteden.

Door na te gaan wie jou kan helpen en je zo beter te organiseren, kan je je focus houden op wat echt belangrijk is. Doen waar je echt goed in bent, bijvoorbeeld. Of iets doen waar je geld mee kan verdienen, of waar je echt plezier aan beleeft.

‘Wie kan helpen?’ is met andere woorden een goede vraag om achter de hand te houden voor een gezonde focus. Want nee, je hoeft heus niet alles alleen te doen.

(ik) 

Kan je extra hulp gebruiken? Ben je toe aan een toolbox om meer sturing te geven aan je innerlijk en zo aan je leven? Om onzekerheid, overweldigd zijn of stress om te buigen in goed voelen en goed uit de verf komen? Is het traject Innerlijk Leiderschap iets voor jou? Zie www.bureaustroom.be/agenda.  

Inge Ketels is Zelfvertrouwencoach. Ze helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Soms voelen ze zich onzeker, durven niet echt, willen meer uit zichzelf of hun leven halen en weten niet hoe. Inge helpt uit jezelf te halen wat er in zit en maximaal te leven vanuit innerlijk leiderschap, zelfvertrouwen en flow.  

Kennismaken? Schrijf je in voor inspirerende artikels en ontvang gratis het e-book ‘test je innerlijk leiderschap’ in je mailbox! Vul je naam en e-mail in op www.bureaustroom.be (homepage rechtsboven, artikels-inschrijven) 

Liever een cd? Met dit superkwartet van 4 CD’s kan je goed uit de voeten. Ontdek de kracht van gedachten, sterk in je schoenen staan, vergroot je innerlijke rust en onderzoek hoe leven vanuit je hart je levenskwaliteit vergroot. Bestel ze hier www.bureaustroom.be/products. 

Wil je als organisatie stappen zetten om welzijn en innerlijk leiderschap op het werk te vergroten, dan verzorgt Bureau Stroom de training ‘Energiemanagement’ (in samenwerking met Passion for Work), ‘Dynamisch ontstressen’ of ‘Innerlijk Leiderschap’. Deze trainingen worden op maat uitgewerkt voor je organisatie. 

14 januari 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook