20 manieren om je roeping te vinden

Weet je na jaren zoeken, studeren en/of werken nog steeds niet wat je eigenlijk wil en waar je carrière naartoe gaat? Dan komen deze 20 tips om je roeping te vinden wellicht handig van pas!
#

1. Negeer de toekomst, focus je op het heden

De vraag “Wat wil ik later worden?” is verkeerd. Een betere vraag is: “Wat staat er vandaag op het programma?”. Richt je op het heden, want alleen zo kan je je toekomstige doelen bereiken.

2. Kijk goed rond

Enkel als je een outfit past, weet je zeker of je ermee staat of niet. Doe hetzelfde met je hobby’s, bezigheden, roepingen en vaardigheden. Alleen als je alles eens proeft, leer je jouw favoriete smaak kennen.

3. Zeg ja tegen onalledaagse voorstellen

Ga in op zaken die je intrigeren, niet op zaken die je vervelen.

4. Zoek een probleem dat je moet oplossen

Als je problemen moet oplossen, dan krijgt je leven automatisch meer zin. Een obstakel is zoals een schurk waartegen je moet vechten en waardoor je na overwinning uiteindelijk een held wordt.

5. Laat soms je plannen varen

Niemand zijn leven verloopt volgens plan. Maak je dus geen zorgen als je van je oorspronkelijke pad afwijkt.

6. Volg niet iemand anders zijn droom

Je ouders willen dat je zus bent, je baas wilt dat je zo bent. Maar ook je vrienden en de maatschappij hebben bepaalde verwachten van je. Je kan nooit iedereen tevreden stellen, dus doe gewoon wat jij denkt dat het beste is.

7. Mix je talenten

In plaats van die ene vaardigheid optimaal te benutten, mix je best verschillende vaardigheden waarin je goed bent. Zo onderscheid je jezelf beter van de rest.

8. Zoek mensen die je echt leuk vindt

Het geeft meer voldoening om een put te graven met een groep vrienden dan om een wolkenkrabber te ontwerpen met een team van sociopaten.

9. Geef jezelf de toestemming om van gedacht te veranderen

Naarmate de tijd verstrijkt, kruisen steeds meer dingen, plaatsen en mensen je pad, zodat je langzaamaan je overtuigingen aanpast. Het pad dat je gekozen hebt op je 18de is heus niet vastgelegd.

10. Vraag aan ouderen om advies

Ouders, grootouders en andere ouderen in je omgeving hebben nu eenmaal meer ervaring op bepaalde vlakken. Vraag naar advies en je zult zien dat geluk en tevredenheid meer te maken heeft met liefde dan met geld.

11. Dwaal eens rond in een bibliotheek

Je weet nooit op welk boek, auteur of onderwerp je misschien wel stuit. In de bib vind je misschien juist datgene waarvan je je niet eens bewust was dat je ernaar op zoek was.

12. Zoek steun

Je kan nu eenmaal niet alles alleen, hoe hard je ook zelfstandig wil zijn. Vraag hulp en zorg ervoor dat je mensen in je naaste kring hebt die meer doen dan enkel knikken en ‘oké’ antwoorden wanneer je hen over je dromen vertelt.

13. Investeer tijd, pas daarna geld

Lees veel, praat met anderen en zoek alles uit voor je een ton geld in een diploma, nieuwe carrière of verhuizing steekt. Zo ontdek je misschien dat je geen cheque moet schrijven om je toekomst optimaal samen te stellen.

14. Verwar een job niet met een doel

Als je werkt om je geliefden te ondersteunen, dan zijn zij jouw baas. Als je werkt om een bepaald idee of doel te bereiken, laat dan je loon niet in de weg zitten.

15. Denk aan je grafschrift, niet aan je cv

Op lange termijn denken, kan je soms helpen om te zien wat écht belangrijk is en wat eigenlijk helemaal geen meerwaarde aan je leven is.

16. Je hoeft niet per se de beste te zijn

Er zijn maar weinigen die echt de beste in iets zijn. Vaak is gewoon je best doen meer dan voldoende.

17. Houd geen scores bij

Niemand staat voor eeuwig aan de top of aan de bodem. Je concurrenten kunnen ook steeds veranderen. Voortdurend de score bijhouden is een verschrikkelijke manier om je dagen door te brengen.

18. Verander van koers

Het is goed mogelijk dat je op een bepaald moment ‘vast komt te zitten’, in een te makkelijke of niet veeleisende job, bijvoorbeeld. Als je voelt dat je jezelf gewoon laat meevaren met de stroom, dan is het dringend tijd om het roer over te pakken en opnieuw je dromen na te jagen.

19. Wees met opzet on-cool

Houd vast aan datgene of diegene waarvan je houdt, ook al spotten anderen daarmee. Er is helemaal niets mis met niet cool of hip te zijn.

20. En natuurlijk … relax!

(nm) – Bron: Forbes.com 

14 augustus 2012
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook