Aangename werkomgeving verlaagt verloop maar ook productiviteit

11 december 2013
Een aangename, plezierige werkplek is een manier om personeel te kunnen behouden. Helaas doet zo'n werkomgeving ook de productiviteit van werknemers dalen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie.
fun at work

Onderzoekers Michael J. Tews (Penn State), John Michel (Loyola University of Maryland) en Kathryn Stafford (Ohio State University) bevroegen 195 Amerikaanse werknemers werkzaam in de horeca. Er werd onder meer nagegaan hoeveel plezier de ondervraagden hebben op het werk en of de eigen manager zo'n aangename, plezierige werkomgeving ondersteunt. Nadien vergeleken de onderzoekers de antwoorden met de algemene prestaties en het personeelsverloop.

Resultaten

Het onderzoek leverde drie belangrijke bevindingen op:

  1. Managers die plezier op het werk aanmoedigen, doen het personeelsverloop afnemen, vooral bij jonge werknemers.
  2. Plezierige activiteiten, zoals bedrijfsfeestjes, teambuildings, verjaardagen etc. verhogen de prestaties, voornamelijk bij oudere werknemers.
  3. Managers die plezier op het werk aanmoedigen, verlagen de prestaties en dus de productiviteit bij alle werknemers.

"Voor jonge werknemers is een manager die pret op het werk ondersteunt, belangrijk omdat plezier leidt tot het ontstaan van vriendschappen. Naarmate men ouder en volwassener wordt, verliezen vriendschappen op het werk aan belang, onder meer omdat familie een steeds groter rol zal beginnen spelen."

Ideale werkomgeving?

"Op een werkplek waar de manager plezier aanmoedigt én amusante activiteiten worden georganiseerd, wordt de daling in productiviteit door de manager tenietgedaan dankzij de stijging in productiviteit door de leuke activiteiten. In dit scenario zal je dan ook het minste personeelsverloop terugvinden", besluit Tews.

"Plezier kan werken, maar het is geen wondermiddel. Werkgevers moeten echt nadenken wat ze hiermee willen bereiken en moeten ook stilstaan of het past bij de eigenschappen van hun werknemers."

(nm) – Bron: News.psu.ed 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook