3 tips om een ongemakkelijk gesprek te overleven

Gezellig praten over koetjes en kalfjes… tot het gesprek plots een drastische wending neemt. We hebben het allemaal al meegemaakt. De kunst is dan om de conversatie in enkele tellen in een andere richting te sturen. Met deze drie tips lukt je dat zonder twijfel.

24 december 2018

Delen

Een ongemakkelijk gesprek

Urenlange gesprekken met vrienden, collega’s of familieleden zijn fijn. Maar de kans is groot dat er ook persoonlijke, maatschappelijk en politieke kwesties aan bod komen. Misschien komt er iemand wel iets te racistisch of seksistisch uit de hoek. Discussie gegarandeerd. Wil je dat voorkomen? Met deze drie tips blijf je makkelijk weg van ruzies en lastige gespreksonderwerpen.

1. ‘Heb jij dat ook gezien?’

De perfecte manier om een vervelend gespreksonderwerp als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen: afleiding! En het is niet eens zo moeilijk. Onderbreek het gesprek met een vraag zoals: ‘Welke wagen reed hier net voorbij?’ of ‘Welke artiest is dat op de radio?’

Je laat zien dat je weet wat er in je omgeving gebeurt, zonder je gesprekspartner het gevoel te geven dat je helemaal niet luistert. Let wel: wacht even tot het gesprek op gang is gekomen voor je deze truc gebruikt.

2. ‘En wat vind jij daarvan?’

Iedereen heeft weleens een wingman nodig. Is het niet om iemand te versieren, dan wel om het gesprek een heel andere richting in te sturen. Heb je geen zin in een bepaald gesprek? Roep dan je vriend of je collega erbij om de druk van de ketel te halen. Zo sta je er niet langer alleen voor.

Opgelet: deze tactiek werkt enkel met mensen die je écht goed kent, want de relatie bepaalt de diepte van het gesprek. Als je redder in nood beseft dat je je ongemakkelijk voelt, dan weet hij of zij perfect wat ie moet doen.

3. Van de hak op de tak

Dit is een techniek voor de geoefende gespreksonderwerp-vermijder. Een conversatie heel zachtjes in een andere richting sturen doe je met subtiele opmerkingen, zoals ‘dat doet me denken aan’ of ‘trouwens’. Zorg wel dat je heel goed weet wat je daarna gaat zeggen.

Begint er iemand over het weer? Draai dan het gesprek en zeg: ‘Dat doet me denken aan die weerman van vroeger. Armand Pien? Of hoe heette hij ook alweer?’ Het resultaat? Een heel ander gesprek.

Voorzichtig!

Een ongemakkelijk gesprek uit de weg gaan, is dus helemaal niet zo moeilijk. Maar wees voorzichtig en kies secuur welke onderwerpen je wegwuift. Scheidingen, stergevallen, ziektes of andere traumatische ervaringen zijn onderwerpen waarbij oprechte gevoelens worden geuit. Die kun je dus zeker niet zomaar van tafel vegen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je de rol van een therapeut moet vertolken. Als een bepaald onderwerp echt moeilijk voor je is, zeg dat dan gewoon eerlijk. Sommigen zullen zich beledigd voelen, anderen zullen je eerlijkheid erg appreciëren.

(dt/em) - Bron: Business Insider 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.