Inhoud contract Vorige

1 van 37

Volgende

Zweden experimenteert met 6-urenwerkdag mét behoud van loon

De oplossing tegen ziekteverzuim en inefficiëntie, aldus Mats Pilhem, vice-burgemeester van de Zweedse stad Göteborg? De invoering van de 6-urenwerkdag. "Bovendien bespaart het nog pakken geld", beweert hij.

18 april 2014

Delen

vroeg gedaan
“Het probleem in de ouderenzorg is niet een tekort aan personeel. De lange shifts zorgen gewoon voor minder efficiënt werken, omdat het personeel in kwestie te moe is.” (Mats Pilhem, vice-burgemeester Göteborg, Zweden)

In de Zweedse gemeente Göteborg is men van start gegaan met een experiment waarbij twee departementen van het gemeentebestuur een verschillend aantal uren per dag moeten presteren. De ene groep ambtenaren moet voortaan slechts 6 uur per dag werken, de andere groep blijft de gebruikelijke 40 uur per week werken. Beide groepen krijgen hetzelfde loon uitbetaald.

"Bedoeling van het onderzoek is na te gaan in welke mate onze werknemers gelukkiger zijn, zich minder frequent ziek melden en/of ze zich fysiek en mentaal beter voelen door minder lange werkdagen", aldus Pilhem.

Positief effect niet bewezen

Als het experiment lukt, zou dit volgens de vice-burgemeester ook meer geld én jobs opleveren. Door minder uren te moeten werken, verhoogt immers de efficiëntie. "Het probleem in de ouderenzorg bijvoorbeeld is niet een tekort aan personeel”, meent Pilhem. “De lange shifts zorgen gewoon voor minder efficiënt werken, omdat het personeel in kwestie te moe is."

Eerdere soortgelijke experimenten in Zweden, in verschillende districten, hebben nochtans het tegendeel uitgewezen. Al sinds de eeuwwisseling wordt er in Zweden geëxperimenteerd met 6-urenwerkdagen, steeds in de hoop dat dit meer gelukkige, gezonde en productieve werknemers oplevert. Telkens weer wordt na een tijdje echter teruggekomen van het initiatief, omdat de positieve effecten amper merkbaar blijken of werknemers zelfs minder goed gaan presteren.

Volgens Maria Rydén van de oppositiepartij betreft het hier slechts een verkiezingsstunt, iets wat vice-burgemeester Pilhem formeel ontkent. "Eenzelfde experiment in een lokale autofabriek heeft uiterst positieve resultaten opgeleverd", is zijn reactie. We zijn benieuwd ...

(kv) - Bron: thelocal.se 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?