Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

In de bouwsector kan je als student meer verdienen

Word jij al betaald in Bitcoin?

“Freelancejobs in ruil voor bitcoins.” (Andreas Wauters, medeoprichter Gent Bitcoinstad)
De Bitcoin komt in het nieuws wanneer de koers hoge toppen scheert of de dieperik in gaat. Maar vooral over de blockchaintechnologie achter de digitale munt zijn de verwachtingen torenhoog. Zijn bitcoins ook al interessant als loon, fee of extralegaal voordeel?
“Freelancejobs in ruil voor bitcoins.” (Andreas Wauters, medeoprichter Gent Bitcoinstad)

We hopen op antwoorden tijdens een Bitcoin meet-up met application ingenieur Andreas Wauters en Java-ontwikkelaar Mike Rosseel. Zij zijn de oprichters van Gent Bitcoinstad, het eerste lokale netwerk in zijn soort in Vlaanderen, met 26 deelnemende handelszaken. De meet-up gaat door in OutPost Gamecenter Gent. Je sessie of drankje kan je er in Bitcoin betalen. Er staat zelfs een ATM, een ‘Bitcointact’ zeg maar.

Ontstaan

De koers van de Bitcoin viel onlangs wat terug, maar op lange termijn gaat hij in stijgende lijn. De Bitcoin benaderde een tijdje geleden zelfs de waarde van goud. De eerste transactie, in 2011, was er één van 10.000 bitcoins, voor een stuk pizza. Die pizza is nu een kleine 8 miljoen euro waard. Waarom? Wereldwijd stijgt het aantal gebruikers én het totale aantal bitcoins kan nooit meer dan 21 miljoen bedragen, waardoor er een ingebouwde schaarste ontstaat.

Waar komt de Bitcoin vandaan? Eigenlijk bestaan bitcoins niet eens, alleen sporen van transacties tussen rekeningen (bitcoinadressen). Dat kan dankzij de blockchaintechnologie: een los, wereldwijd vertakt netwerk van computers die de transacties rangschikken en controleren, beheerd door ‘miners’ die daarvoor met bitcoins worden beloond. Daardoor kan je overal ter wereld razendsnel, (in principe) veilig en met minimale transactiekosten bitcoins overmaken. Dat vinden bedrijven interessant. Maar van de Bitcoinkoers word je nog altijd zeeziek, dus de status blijft zweven tussen een speeltje voor believers en ja, een wereldrevolutie.

Loon in Bitcoin

In OutPost Gamecenter Gent schuift een mannelijk techie-publiek aan. Iemand vertelt hoe hij in Estland een internetbedrijfje oprichtte en zijn personeel uitbetaalt in Bitcoin – met dollars als tegenwaarde. Om je ‘geld’ te beheren moet je een ‘wallet’ aanmaken. Bestellen doe je via een broker die je identiteit checkt. Het is wat zoeken. “Daar zijn onze meet-ups goed voor”, zegt Andreas Wauters. “IT’ers, consultants en investeerders vormen ons publiek, maar we zien nu ook veel financiële experts. Uit onze meet-ups is twee jaar geleden Gent Bitcoinstad voortgekomen. Momenteel ligt het een beetje stil. Ook op jobvlak staat dit nog in zijn kinderschoenen. Je hebt wel al Jobs4Bitcoins, waar freelancers elkaar in ruil voor Bitcoin diensten aanbieden.”

Loon in Bitcoin is nog niet ingeburgerd, beaamt bitcoin- en blockchainexpert Sam Wouters van Duval Union Consulting, “maar de middelen zijn er wel. Bitwage is een platform om je loon gedeeltelijk of volledig uitbetaald te krijgen in Bitcoin. Ideaal voor expats. Dappere zielen houden hun bitcoins en mikken op een waardestijging, maar de meesten wisselen om. Met Bitwage kan je ook met één druk op de knop duizenden mensen tegelijk betalen. Dan is er ook nog Bitpay, waarmee je werkgever je kan verlonen in Bitcoin, maar jij tegen 1 procent commissie kan kiezen om in een andere munt uitbetaald te worden. Met Bitcoin kan je als freelancer ook vlot betaald worden als je bijvoorbeeld weinig toegang hebt tot financiële tools zoals een bankrekening.”

En je belastingen?

Bitcoins zijn net als aandelen belastingvrij als je ze als ‘goede huisvader’ pas een jaar later (met meerwaarde) verkoopt, stelt accountant David Ryckaert. “Ben je er vaak mee in de weer, dan moet je er als ‘divers inkomen’ 33% belasting op betalen. Maar voor een divers inkomen betaal je geen sociale bijdragen.” Lees: in Bitcoin uitbetaald worden als hoofdinkomen kan niet – zelfs niet in Gent Bitcoinstad – tenzij je je loon gewoon aangeeft in euro.

(wdh) – Meer info: Gentbitcoinstad.be 

26 januari 2017

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook