Het loon van...
Vorige

1 van 771

Volgende

Wie is de man achter bitcoin en hoe rijk is hij?

In december 2017 brak de bitcoin bijna door de magische grens van 20.000 dollar. Dat maakte van Satoshi Nakamoto, de mysterieuze bedenker, op dat moment één van de 50 rijkste mensen ter wereld.
#

De bitcoin is een cryptomunt of ‘digitaal geld’. Je kunt er producten mee kopen, het onderling uitwisselen, het ontvangen voor diensten, speculeren op de beurs of het omruilen voor écht geld.

Enkele weken geleden steeg de waarde van de bitcoin enorm. Op 17 december vorig jaar bereikte het z’n hoogtepunt, met een waarde van maar liefst 19.771 dollar, ofwel zo’n 16.000 euro. En dat maakte oprichter Satoshi Nakamoto in één klap één van de 50 rijkste mensen ter wereld. Vandaag staat de erg volatiele munt alweer stukken lager.

Mysterieuze bedenker

Door de forse waardestijging kwam Nakamoto op de 44ste plaats op de ranking van Forbes. Daarmee was hij rijker dan Stefan Persson, de zoon van H&M-oprichter Erling Persson, die een vermogen van 19,6 miljard dollar zou hebben en net iets armer dan Theo Albrecht Jr., de zoon van een van de oprichters van discounter Aldi.

En dat allemaal dankzij het bedenken van een digitale munt.

Wie is Nakamoto?

Satoshi Nakamoto was bij de lancering van de gedecentraliseerde cryptomunt in 2008 nog onbekend. En vandaag eigenlijk ook… want wie er precies achter het pseudoniem zit, is niet geweten.

Geruchten luiden dat meerdere mensen achter het ontwikkelen van de bitcoin schuilen, juist omdat de software zo slim in elkaar zit.

Sinds de lancering van de bitcoin, zijn er zo’n 980.000 bitcoins in omloop. Het grootste deel daarvan staat al jaren op dezelfde ‘rekening’ geparkeerd. Een rekening waar enkel Satoshi zélf toegang tot heeft.

Vrije val

Ongeveer een maand nadat de waarde van de bitcoin fors steeg, is nu het tegenovergestelde gebeurd. De bitcoin is vandaag nog maar de helft waard in vergelijking met eind december 2017. Dat zou te wijten zijn aan de verdere regulering van de bitcoin, maar ook door het ingrijpen door de overheid in bijvoorbeeld Zuid-Korea. Waar Nakamoto zich eerder tot de vijftigste rijkste mensen ter wereld mocht rekenen, lijkt hij nu helemaal verdwenen op de ranking van Forbes.

(dt/em) - Bron: Manners.nl 

Nakamoto 26 januari 2018
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook