Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 508

Volgende
Volgend artikel:

Buschauffeur en teamcoach bij De Lijn: veel afwisseling en altijd onder de mensen

West-Vlaanderen, waar state of the art en innovatie troef zijn

Rondetafel Werken in West-Vlaanderen
Ze zijn beiden onbetwistbare pioniers in hun kernactiviteiten, respectievelijk human resources en landbouwvoertuigen. Daarnaast hebben Liantis en CNH Industrial nóg iets met elkaar gemeen: hun wortels – en hoofdzetels – zitten diep verankerd in de innovatieve West-Vlaamse grond. Voor een inspirerend gesprek, over de uitdagingen en opportuniteiten van een job in de kustprovincie, gingen ze rond de tafel zitten met elkaar én VDAB.

“Bij al onze contacten met West-Vlaamse werkgevers horen we steeds dezelfde hoofdvraag terugkeren: die naar volk, volk en nog eens volk”, schetst Robert De Clercq, directeur VDAB West-Vlaanderen. “We tellen hier enorm veel vacatures in verhouding tot het lage aantal werkzoekenden. In het laatste kwartaal van vorig jaar was er in West-Vlaanderen een relatief hoge werkzaamheidsgraad van 78 procent. De West-Vlaamse bedrijven willen steeds verder uitbreiden, en het is positief dat de economie het dus goed doet, maar de beschikbare brains en handen blijven karig. De vacatures die we recent sterk hebben zien toenemen, zijn net ook die met vrij hoge competentieverwachtingen. Er zijn dus niet alleen onvoldoende mensen beschikbaar, maar er is ook een hoge nood aan de juiste vaardigheden.”

Om de VDAB-cijfers te vervolledigen: Vlaanderen telt verder 2 procent werklozen en 20 procent niet-beroepsactieven. “De sleutel tot de toekomst zit volgens ons in die laatste groep”, meent De Clercq. “Onder de niet-beroepsactieven zitten veel mensen die willen of kunnen werken, maar zich vandaag om allerlei redenen niet aanbieden. Ze zien een fulltime job bijvoorbeeld niet langer zitten of willen werken (blijvend) combineren met andere (zorg)taken en interesses. De uitdaging is om werkgevers zover te krijgen om bepaalde taken op te delen in meer behapbare opdrachten en het werkritme aan te passen aan hun persoonlijke leven. Zo kunnen we het aantal openstaande vacatures verder terugdringen.”

Liantis: Software Factory

Dat West-Vlaanderen een broeihaard van innovatie is, tonen de bedrijven Liantis en CNH Industrial als geen ander aan. “Wij zijn voor sollicitanten het bekendst als een hr-bedrijf, maar we hebben in Liantis ook een uitgebreide Software Factory waar maar liefst 300 IT’ers werken. We bouwen dus zelf hr-applicaties en software voor onze klanten en interne gebruikers. Daarvoor werken we met state of the art technologie”, zegt Bieke Huyst, HR Business Partner bij Liantis. “Je hoeft als IT’er dus lang niet naar Brussel te trekken om een boeiende loopbaan uit te bouwen. Wij bieden die troeven gewoon aan in onze hoofdzetel in Brugge. Bij ons hoef je ook geen verre verplaatsingen te maken, wat bij veel andere IT-jobs wel het geval is. Onze moderne, wendbare way-of-working en de rijke expertise in igen huis laten ons ook toe om medewerkers zelf op te leiden en flexibel in te zetten. Zo kunnen we mensen zonder IT-achtergrond, maar met de juiste interesse en ingesteldheid, ook aan het werk zetten.”

IT’ers zijn al jaren trouwe hoofdrolspelers op de lijst der knelpuntberoepen van VDAB. Die blijft niet bij de pakken zitten om de vele jobs in de sector aantrekkelijker te maken. “De belangrijkste stap is om mensen zover te krijgen om ook aan IT te denken. Veel mensen vragen zich af of die sector wel iets voor hen is”, weet Agnes Nuyttens, Manager Business Support, Retail en IT bij VDAB. “Je kan natuurlijk niet aan IT doen zonder competentieverwerving, maar toch leggen we geen drempels op. Iedereen die graag in IT wil werken, ontvangen we met open armen. Zo kan je bij VDAB kennis maken met IT en gaandeweg ontdekken welk aspect van IT het best bij je eigen capaciteiten en interesses aanleunt, software of infrastructuur. Twee derden van de mensen die VDAB in bemiddeling heeft voor IT, volgen een opleiding. Dat kan via een erkenning bij het regulier aanbood van onderwijs of via een traject op maat in eigen beheer. We laten mensen ook zo snel mogelijk stage lopen in bedrijven, zodat ze daar gevormd worden en er snel aan de slag kunnen. Op die manier worden zij felbegeerde krachten op de arbeidsmarkt.”

Ontdek alle verhalen over werken in West-Vlaanderen hier!

CNH Industrial: Center of Excellence

State of the art is ook de voertaal bij de wereldwijde speler in landbouwvoertuigen, met hoofdzetel in Zedelgem, CNH Industrial. “Naast productie en verkoop doen wij ook aan ontwerp en productontwikkeling in ons Center of Excellence”, zegt Paul Snauwaert, Hoofd Advanced Technology and Innovation bij CNH Industrial. “Wij zijn geëvolueerd van een puur mechanisch bedrijf naar een bedrijf dat digitale producten ontwerpt en produceert. Onze R&D-afdeling is getransformeerd naar een hightechomgeving. Zo zijn we volop bezig met het automatiseren van onze machines. We zorgen ervoor dat we als R&D-afdeling steeds vooroplopen. Daarvoor rekenen we onder meer op onze nauwe samenwerking met scholen en universiteiten. Er zijn verschillende trends, zoals AI en elektrificatie, die de vraag naar innovatie en nieuwe profielen almaar vergroten. We trekken daarvoor nieuwe profielen aan én leiden onze eigen mensen op in de nieuwste technieken.”

De voornaamste knelpuntberoepen bij CNH Industrial zijn, naast ingenieurs voor productontwikkeling, de traditionele technische profielen, zoals onderhoudstechniekers, lassers en CNC-operatoren. “We zitten in onze streek met een aantal grote bedrijven die dezelfde profielen tewerkstellen. Er is voor een stuk dus wat onderlinge concurrentie”, zegt Luc Nauwynck, HR Director bij CNH Industrial. “Daarom is het als werkgever belangrijk om mensen alle kansen op een boeiende loopbaan te geven. Ik werk zelf 33 jaar binnen de groep en heb al negen verschillende jobs gedaan. Om de drie à vier jaar heb ik een andere opportuniteit gekregen, zowel in binnen- als buitenland. Wie gedreven en ambitieus is, heeft enorm veel mogelijkheden om zich hier te ontwikkelen.”

Nieuwe vormen van rekrutering

Liesbet Vandermarcke, Manager Industrie en Maritiem bij VDAB, ervaart aan den lijve de snelheid waarmee de industriesector verandert. “Het zijn hele uitdagende tijden. Wij zetten volop in op Industrie 4.0 en ik hoor al luidop over Industrie 5.0 praten. We geven onze mensen die in opleiding zitten extra competenties mee en investeren voortdurend in de uitbreiding van onze eigen kennis. Zo versterken we onze opleidingen met het oog op de toekomst. We gaan daarvoor ook langs bij bedrijven. Het is daarnaast belangrijk om nieuwe vormen van rekrutering toe te passen in de zoektocht naar medewerkers. Zo is er het verhaal van de ‘open hiring’. Zeker wanneer de drempels om te mogen starten zo goed als afwezig zijn, kunnen we die uitdaging aangaan. Samen met bedrijven kijken we naar een concrete aanpak daarvoor.”

“Mensen zo lang en zo goed mogelijk aan het werk houden, is heel belangrijk om je business te laten draaien”, zegt ook Mattias Dessein, Regionaal directeur West-Vlaanderen bij Liantis. “Open dialoog is daarbij cruciaal. Met nieuwkomers, je huidige medewerkers maar zeker ook met mensen die vertrekken. We leren heel veel uit onze exitgesprekken en kunnen ons zo verder verbeteren. Nog opvallend: dankzij die aanpak zien we regelmatig mensen terugkeren. En dat is extra meegenomen want deze mensen zijn onze beste ambassadeurs. Ze tonen dat ze bewust - opnieuw - voor onze organisatie én onze waarden kiezen."

Wil jij ook werken in West-Vlaanderen?
15 juni 2023
Anderen bekeken ook