Ecocheques
Vorige

1 van 18

Volgende
Volgend artikel:

Wat zijn jouw extralegale voordelen waard?

Steeds meer medewerkers krijgen ecocheques

eco
Maaltijdcheques zijn in de meeste jobs een vast begrip. Maar ook ecocheques vinden vaker hun weg richting de loonbrieven van werknemers. Tot wel 300.000 extra ontvangers op één jaar tijd, volgens een onderzoek van VIA, de verenigingsorganisatie van uitgevers van de cheques. En dat ligt vooral aan de economische en ecologische impact. We graven dieper!

Twee treintickets richting de kust, een energiezuinige keukenrobot of een elektrische fiets. Het zijn maar een paar voorbeelden van de aankopen die je kan doen met je elektronische ecocheques. In België zijn ze ondertussen met 2,3 miljoen werknemers – zowel arbeiders als bedienden – die de groene cheques tot hun loonpakket mogen rekenen.

Ze zijn vooral ook heel handig voor de werkgever én werknemer omdat ze er geen sociale bijdragen op moeten betalen. Zelfs jobstudenten en flexijobbers krijgen ze door de sectorgebonden arbeidsregels.

FAQ: Alles wat je moet weten over ecocheques

Ecocheques in cijfers

Geen idee hoeveel ecocheques er in omgang zijn op onze arbeidsmarkt? We gieten alle cijfers even in een handig overzicht om een beeld te vormen.

  • Eén op twee werknemers ontvangt in België 'groene' ecocheques.
  • Het maximale bedrag van de cheques is wettelijk vastgelegd op 250 euro per jaar.
  • Meer dan 124.000 bedrijven voegen de cheques toe aan hun loonpakket. Het is dan ook een onderdeel van de voortdurende war for talent die er op onze arbeidsmarkt woedt.
  • Eén euro gebruikte ecocheque staat gelijk aan 1 kilogram bespaarde CO2. Een uitgave met impact dus.
Lees ook: Wat kun je kopen met ecocheques?

Ecologische en economische impact

De aankopen zijn dus altijd ecologisch van aard. Op de lijst die je kan raadplegen met het overzicht, prijken zelfs een abonnement op de lokale volkstuin en een fietsparkeerplaats. Het verwondert dus niet dat de cheques een ecologische impact hebben.

CO2Logic voerde er een studie naar uit en wat bleek? Ecocheques kunnen tot zo’n 350.000 ton CO2 per jaar besparen. Hallucinante cijfers! In het gepubliceerde persbericht van VIA daarover heeft David Charlier van CO2Logic het over 'het equivalent van het rijden van een gemiddelde Belgische auto over 1.14.962.617 kilometer of de bouw van 122 windturbines om dezelfde hoeveelheid uitstoot te verminderen'.

Omdat je ecocheques alleen maar in België kan gebruiken, boost je de koopkracht ook voor een stuk. Naast ecologische impact spreken we dus ook over economische positieve gevolgen.

Ontdek: De 10 meest met ecocheques gekochte producten

De bomen door het bos zien

De groene boodschappenlijst die je met je ecocheques kan betalen groeit elk jaar. De mogelijkheden zijn onderverdeeld in vier grote categorieën: milieuvriendelijke producten en diensten, duurzame mobiliteit en vrijetijdsbesteding, hergebruik, recycling en afvalpreventie én een lijst voor de korte keten.

Denk van reservoirs voor recuperatie van je regenwater tot de aankoop van biogroenten en een nachtje op hotel met het label 'Groene Sleutel' in België. De lengte en diversiteit van de lijst moet ervoor zorgen dat Belgische werknemers op zoveel mogelijk vlakken een positieve en duurzame impact kunnen creëren.

Gelukkig met wat je verdient?

(ZINNIG) - Bronnen: VIA Belgium, Liantis en myecocheques.be

10 juli 2023
Anderen bekeken ook