Teamwork
Vorige

1 van 416

Volgende
Volgend artikel:

Hoe ga jij om met veranderingen op je werk?

Werknemers nemen 48 uur het stuur over tijdens ‘hackaton’

”Ook dit jaar plannen we een hackaton en willen we graag studenten laten deelnemen. Een hackaton doorbreekt de routine en is een ideale manier om hokjesdenken van de werkvloer te weren.” (Ilse Jansoone, people manager Wijs)
48 uur lang ‘hackten’ de werknemers van het Gentse digitale agentschap Wijs hun bedrijf. “Ze mochten doen wat ze wilden, maar ze moesten op het einde wel met iets op de proppen komen dat waarde opleverde voor Wijs”, legt people manager Ilse Jansoone de bedoeling van deze ‘hackaton’ uit.
Hackaton Wijs
”Ook dit jaar plannen we een hackaton en willen we graag studenten laten deelnemen. Een hackaton doorbreekt de routine en is een ideale manier om hokjesdenken van de werkvloer te weren.” (Ilse Jansoone, people manager Wijs)

‘Hackatons’ komen overgewaaid uit de VS, waar bedrijven als Google, Apple en Facebook er al langer de gewoonte van maken om hun medewerkers af en toe ‘vrij spel’ te geven.

Het concept is ontstaan rond de eeuwwisseling toen in heel technische omgevingen specialisten even het roer overnamen op de werkvloer om iets heel specifiek te kunnen maken. Later groeide deze vorm van ‘hacken’ uit tot de hackaton, een marathon voor hackers, en een manier van werken die kan gebruikt worden voor cocreatie, teambuilding, pr, rekrutering, innovatie, employer branding ...

Hokjesdenken weren

Een hackaton doorbreekt niet alleen de routine, het is ook een uitstekende manier om hokjesdenken van de werkvloer te weren. Werknemers kiezen immers zelf met wie ze ‘teamen’. “Ideaal voor de teamgeest en dat er uiteindelijk ook een prestatie verwacht wordt, doet iedereen inzien wat zijn of haar collega’s zoal kunnen”, zegt Ilse Jansoone.

Wijs organiseerde al twee hackatons, telkens in de zomer. Want alhoewel de werknemers 48 uur lang mogen doen wat ze willen, kwam het idee wel van het management. “Maar verder gaat onze bemoeienis niet”, verzekert Ilse Jansoone. “Het hele idee is net dat de top het stuur even loslaat en gadeslaat wat er gebeurt zonder inmenging van het management.”

Spelregels

De spelregels tijdens de hackatons die Wijs organiseert, zijn zeer eenvoudig. “48 uur lang mag en kan alles. Wil iemand naar huis gaan, geen probleem. Wil iemand op het werk blijven slapen, ook geen probleem”, zegt Ilse Jansoone. “Onze enige vereiste is dat ze na die twee dagen iets voorstellen waar ons bedrijf iets aan heeft.”

Die plotse vrijheid was de eerste keer niet voor iedereen even evident, herinnert de people manager zich. “Sommigen waren een beetje in shock: moet ik hier blijven slapen? Wat met mijn kinderen? We hadden op voorhand afgesproken dat we op die vragen niet zouden antwoorden. We legden gewoon de basisregels nog eens uit: dat alles mocht.”

“Anderen reageerden meteen heel positief. ‘Ah, eindelijk de tijd om iets te doen wat we al lang wilden doen’, klonk het hier en daar. Werknemers reageren heel verschillend. Er waren er die op zichzelf iets begonnen te ontwikkelen, maar er waren ook collega’s die meteen samenklitten en er een groepsproject van maakten”, vertelt Ilse Jansoone.

Pooltafel

De meeste van die projecten gingen over het ontwikkelen van een applicatie of een online game. “Maar er heeft ook iemand voor gezorgd dat er hier nu een pooltafel staat. Dat was een van onze sales die zijn onderhandelingstalent wou uitspelen door een basic website te ruilen voor een jaar gebruik van de pooltafel, en dat in 48 uur. Dat is gelukt, want die pooltafel wordt nog altijd dagelijks gebruikt. Ik vermoed zelfs dat we het huurcontract zullen verlengen (lacht).”

De grootste uitdaging bij een hackaton is de start ervan, vindt Ilse Jansoone. “Enkele weken voor de start hingen we in de kantoren van Wijs grote affiches uit waarop de werknemers zowel ideeën voor projecten konden schrijven als hun naam bij een van die projecten plaatsen. Zo wouden we de hackaton toch enigszins in gang trekken.”

Hackaton Wijs Hackaton Wijs 

Zelfsturing

Teambuilding en zelfsturing, daar gaat het allemaal om. “Ook voor het management was dit een mooie oefening in richting geven aan de medewerkers zonder het heft nadrukkelijk zelf in handen te nemen. Vaak volstond het om terloops even te polsen of iemand zich al had ingeschreven of al een idee op een van de affiches had geschreven om die persoon mee op de kar te laten springen”, aldus Ilse Jansoone.

Het resultaat van de twee voorbije hackatons noemt Ilse Jansoone zeer de moeite waard. “De eerste keer waren er meer dan twintig projecten. Op een aantal daarvan hebben we echt een paar maanden verder gewerkt. Tijdens de tweede hackaton waren er twaalf projecten. Dat komt vooral omdat mensen toen veel meer in groep werkten.”

Multidisciplinair

De werknemers van Wijs werkten al voor de eerste hackaton samen in multidisciplinaire teams. “We hebben er nooit de gewoonte van gemaakt om alle webdesigners en alle programmeurs van mekaar te scheiden”, vertelt Ilse Jansoone. “Bij ons werken verschillende profielen samen aan één project.”

Tijdens de eerste hackaton grepen werknemers uit gewoonte al snel terug naar de structuur van hun vertrouwde team. “Het tweede jaar gebeurde dat minder, en werd er nog meer gemixt, omdat men zich uit de eerste sessie herinnerde dat er hier en daar toch nog competenties ontbraken in de teams.”

Na twee succesvolle edities plant Wijs ook deze zomer een hackaton, zegt Ilse Jansoone. “We lopen zelfs met het idee rond om studenten uit te nodigen om deel te nemen. Zo trekken we het concept wat open en laten we jonge talenten kennismaken met ons bedrijf. Heb je interesse? Stel je dan kandidaat!

(wv) 

29 april 2014
Anderen bekeken ook