Vorige

1 van 20

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je in de sector logistiek, transport & distributie

Werklozen krijgen 530 euro kerstbonus in IJsland

5 december 2017
Tel jij af naar je eindejaarspremie? In IJsland krijgen zelfs werklozen een eindejaarspremie of ‘kerstbonus’.

Aan deze bonus zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moeten de werkloze IJslanders die in aanmerking komen al minstens 10 maanden actief op zoek zijn naar werk. Zij hebben dan recht op 65.162 IJslandse kronen, wat neer komt op zo’n 530 euro. Werklozen met kinderen kunnen rekenen op een tegemoetkoming van 4% (2.600 ISK of 21 euro) per kind. Zo’n 3.900 à 4.000 inwoners zullen voor de kerstbonus in aanmerking komen.

Werkloosheidspercentage

Hoe kunnen ze dit in IJsland invoeren? IJsland heeft het laagste werkloosheidspercentage ter wereld met maar 1,8% werklozen. Tijdens het hoogtepunt van de economische crisis was dit nog 9%. Hierdoor heeft de overheid weinig schrik dat er misbruik gemaakt zal worden van de bonus.

Loonkloof

IJsland loopt op veel vlakken voor. Zeker op het vlak van gelijke kansen. Zo is er een wetsvoorstel dat van werkgevers verwacht dat ze bewijzen dat mannen en vrouwen in hun organisatie evenveel betaald worden. Want hoewel er sterk wordt ingezet op gelijkheid, is de loonkloof in IJsland nog sterk aanwezig. Zo worden vrouwen gemiddeld 18% minder betaald in IJsland. In België is dit gemiddeld 10%. Met dit wetsvoorstel willen de IJslanders hier een einde aan maken. Zelf schatten ze de loonkloof binnen 5 jaar gedicht te hebben.

Een ambitieus, maar goed voornemen.

(sjv) - Bron: Grapevine.is / Express Business 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14268 andere jobs