Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 828

Volgende

Werken buiten kantooruren = slechte relatie gegarandeerd?

9 november 2011
Nacht- en weekenddiensten verhogen het risico op een slechtere relatie en zelfs op een relatiebreuk. Zo erg als in de VS is het gelukkig nog niet.
Koppel maakt ruzie

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van de sociaalwetenschapper Kadri Täht van de Vrije Universiteit Amsterdam bij meer dan 8.000 Nederlanders.

In ongeveer 1 op de 4 gezinnen werkt een van de ouders buiten de standaard kantooruren ('s avonds, 's nachts of in het weekend). Vaak ligt dat aan de soort job, maar soms kiezen mensen er bewust voor: bijvoorbeeld vanwege de zorg voor de kinderen.

Minder tijd voor je partner

Täht ondervroeg in 2004 en 2009 getrouwde koppels en gezinnen met kinderen. Die gegevens vulde ze aan met 34 diepte-interviews en vervolgens vergeleek ze de resultaten met Amerikaanse studies.

Als een van beide partners buiten de normale kantooruren werkt, komt er meer tijd vrij voor de kinderen. Maar de winst in quality time met de kids gaat ten koste van gezamenlijke tijd voor de ouders.

Hierdoor is er een verhoogd risico op een slechtere relatie en uiteindelijk zelfs op een relatiebreuk. Dit was eerder al bekend voor de Verenigde Staten, maar Täht bevestigt dat nu ook voor Nederland.

Nog geen Amerikaanse toestanden

Volgens Täht is het belangrijk dat mensen weten dat ze de keuze hebben en dat er ook middelen bestaan om zich te beschermen tegen mogelijke negatieve gevolgen voor hun relatie. Denk maar aan parttimewerk, controle over de uren of compensatie van de overuren.

Täht vertelt op www.nu.nl dat de VS een goed voorbeeld is van hoe ver de flexibiliteit kan gaan of waar de gevaren liggen. In de VS is avond-, nacht- en weekendwerk veel sterker verbonden met jobs die minder status hebben en slechter betalen. In België en Nederland zijn er veel meer mogelijkheden om deeltijds te werken. Juist dat blijkt een goede manier te zijn om de gevolgen van niet-standaard arbeidsuren op te vangen.

(mr)

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook