Vorige

1 van 587

Volgende
Volgend artikel:

9 soft skills voor het robottijdperk

Werken bij de politie: ‘Elke dag is anders’

22 augustus 2019
Voor Jonathan Perremans is werken als politieman een jongensdroom die in vervulling ging. Hij is aan de slag als inspecteur interventie in de politiezone Boortmeerbeek, Haacht & Keerbergen. Tegelijk adviseert hij als voorlichter ook geïnteresseerden voor een job bij de politie. In die hoedanigheid is hij ook van de partij op de infodag van 31 augustus in de Politieschool van Asse. “Bij de politie zijn er honderd en een mogelijkheden voor je carrière.”

Al ongeveer zeven jaar werkt Jonathan Perremans bij de lokale politie als interventie-inspecteur op de dienst 101. Zo’n job betekent vroege-, late- en nachtshiften én diverse uitdagingen: van loslopende honden en burengeschillen tot intrafamiliaal geweld en inbraken. “Ze roepen je nooit op om op de koffie te komen”, klinkt het met een kwinkslag. “Ze verwachten van jou een oplossing, maar dat drijft mij ook. Ik krijg altijd veel voldoening als die oplossing er dan is.”

Fast track

Als kind heeft een job bij de politie hem altijd aangesproken. “Ik heb op 17-jarige leeftijd meegedaan aan de selectieproeven. Dat zijn dan cognitieve proeven, persoonlijkheidstesten, een gesprek voor de selectiecommissie en een check op medische geschiktheid.” Na dit allemaal positief te hebben afgerond, begon hij aan de opleiding van één jaar, die werd aangevuld met de nodige stages. Om uiteindelijk in de politiezone Boortmeerbeek, Haacht & Keerbergen terecht te komen.

Sinds kort organiseert de politie voor nieuwe kandidaten ook een fast track. “Op die manier moeten ze niet lang wachten om aan de politieopleiding te beginnen. De opleiding in de politieschool zelf begint dit jaar op 2 december.”

Beroepenvoorlichter

Alles wordt nog eens uit de doeken gedaan op een infodag op 31 augustus in de Politieschool van Asse. “Collega’s van de Federale Politie zullen het selectietraject toelichten. Terwijl wij als lokale politiezone, samen met de collega’s van andere zones, een blik gunnen op de jobinhoud van een politie-inspecteur in een lokale zone.”

Jonathan Perremans

Ook Jonathan is zelf aanwezig op dergelijke infodagen als zogenaamde beroepenvoorlichter, een extra verantwoordelijkheid waar hij als jonge inspecteur enkele jaren geleden in is ingerold. “Hierbij tracht ik kandidaten in te lichten over een job bij de politie en hen ook voor te bereiden op de proeven.”

Iedereen welkom

Jonathan ging op erg jonge leeftijd bij de politie, maar hij benadrukt dat de politie voor iedereen open staat. “Onlangs startte bij collega’s van een andere zone nog een politieman van 56”, vertelt hij. “We hebben veel mensen nodig. En ook al verschilt het van zone tot zone, er zijn meestal wel plaatsen vacant”, klinkt het.

Of hij bij de politie al plannen heeft betreffende zijn eigen carrière? “Voorlopig zit ik prima waar ik nu zit. Ik zit nu zeven jaar op interventie en leer nog elke dag bij. Het is niet de makkelijkste job, maar ik vind het aangenaam en uitdagend. Elke dag is anders”, vertelt hij.

Vereisten

Voor later ziet hij nog wel. “Ik zou kunnen deelnemen aan examen voor recherche of aan de promotie-examens om hoofdinspecteur te worden. Bij de politie zijn er honderd en één mogelijkheden voor je carrière. Dat gaat van verkeers- en gerechtelijke politie en ICT-criminaliteit tot hondenbegeleiding. Als je gemotiveerd bent en je inwerkt in de materie, kan er veel. Zo was er een collega van ons die koos voor een job bij het gerechtelijke labo”, vertelt hij. “Weet ook dat er voor al die jobs ook telkens een opleiding wordt voorzien.”

Wat zijn tenslotte de vereisten voor iemand die bij de politie aan de slag wil gaan? Jonathan moet op deze vraag niet zo lang nadenken. “Ik denk dat die persoon vooral sociaal en integer moet zijn. Dat lijkt me al een belangrijke basis. Het ontwikkelen van de specifieke kennis volgt later wel.”

(William Visterin) - Meer info over werken bij de politie vind je op www.jobpol.be

De infodag vindt plaats op 31 augustus in de Politieschool van Vlaams-Brabant (Asse) en dit van 10 tot 16 uur.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16427 andere jobs