Werken bij de politie: ‘De beste carrièreswitch die ik kon maken’
Edward Breesch is 38 en een mooi voorbeeld dat je je carrière niet bij de politie moet starten.
Al ongeveer zeven jaar werkt Jonathan Perremans bij de lokale politie als interventie-inspecteur op de dienst 101. Zo’n job betekent vroege-, late- en nachtshiften én diverse uitdagingen: van loslopende honden en burengeschillen tot intrafamiliaal geweld en inbraken. “Ze roepen je nooit op om op de koffie te komen”, klinkt het met een kwinkslag. “Ze verwachten van jou een oplossing, maar dat drijft mij ook. Ik krijg altijd veel voldoening als die oplossing er dan is.”
Als kind heeft een job bij de politie hem altijd aangesproken. “Ik heb op 17-jarige leeftijd meegedaan aan de selectieproeven. Dat zijn dan cognitieve proeven, persoonlijkheidstesten, een gesprek voor de selectiecommissie en een check op medische geschiktheid.” Na dit allemaal positief te hebben afgerond, begon hij aan de opleiding van één jaar, die werd aangevuld met de nodige stages. Om uiteindelijk in de politiezone Boortmeerbeek, Haacht & Keerbergen terecht te komen.
Sinds kort organiseert de politie voor nieuwe kandidaten ook een fast track. “Op die manier moeten ze niet lang wachten om aan de politieopleiding te beginnen. De opleiding in de politieschool zelf begint dit jaar op 2 december.”
Alles wordt nog eens uit de doeken gedaan op een infodag op 31 augustus in de Politieschool van Asse. “Collega’s van de Federale Politie zullen het selectietraject toelichten. Terwijl wij als lokale politiezone, samen met de collega’s van andere zones, een blik gunnen op de jobinhoud van een politie-inspecteur in een lokale zone.”
Ook Jonathan is zelf aanwezig op dergelijke infodagen als zogenaamde beroepenvoorlichter, een extra verantwoordelijkheid waar hij als jonge inspecteur enkele jaren geleden in is ingerold. “Hierbij tracht ik kandidaten in te lichten over een job bij de politie en hen ook voor te bereiden op de proeven.”
Jonathan ging op erg jonge leeftijd bij de politie, maar hij benadrukt dat de politie voor iedereen open staat. “Onlangs startte bij collega’s van een andere zone nog een politieman van 56”, vertelt hij. “We hebben veel mensen nodig. En ook al verschilt het van zone tot zone, er zijn meestal wel plaatsen vacant”, klinkt het.
Of hij bij de politie al plannen heeft betreffende zijn eigen carrière? “Voorlopig zit ik prima waar ik nu zit. Ik zit nu zeven jaar op interventie en leer nog elke dag bij. Het is niet de makkelijkste job, maar ik vind het aangenaam en uitdagend. Elke dag is anders”, vertelt hij.
Voor later ziet hij nog wel. “Ik zou kunnen deelnemen aan examen voor recherche of aan de promotie-examens om hoofdinspecteur te worden. Bij de politie zijn er honderd en één mogelijkheden voor je carrière. Dat gaat van verkeers- en gerechtelijke politie en ICT-criminaliteit tot hondenbegeleiding. Als je gemotiveerd bent en je inwerkt in de materie, kan er veel. Zo was er een collega van ons die koos voor een job bij het gerechtelijke labo”, vertelt hij. “Weet ook dat er voor al die jobs ook telkens een opleiding wordt voorzien.”
Wat zijn tenslotte de vereisten voor iemand die bij de politie aan de slag wil gaan? Jonathan moet op deze vraag niet zo lang nadenken. “Ik denk dat die persoon vooral sociaal en integer moet zijn. Dat lijkt me al een belangrijke basis. Het ontwikkelen van de specifieke kennis volgt later wel.”
(William Visterin) - Meer info over werken bij de politie vind je op www.jobpol.be
De infodag vindt plaats op 31 augustus in de Politieschool van Vlaams-Brabant (Asse) en dit van 10 tot 16 uur.
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Edward Breesch is 38 en een mooi voorbeeld dat je je carrière niet bij de politie moet starten.
Opvallend bericht in de kranten: de federale politie kampt met een tekort aan lijfwachten, mensen die bijvoorbeeld bedreigde politici moeten beschermen.
Heel wat mensen voelen zich geroepen tot een job bij de politie, maar slagen niet in de eerste selectieproeven. Tijd voor een betere voorbereiding!
Jurgen Willems geeft als hoofdinspecteur bij de politie een jaar les in een bijzonder land: Mali. Een portret ...
De opleiding tot politieman (of -vrouw) duurt één jaar. Daarna kan je als agent carrière beginnen maken en het misschien wel tot commissaris schoppen. Maar wat verdient een beginnend agent eigenlijk? En welk loon mag je als commissaris maandelijks verwachten?
Teamwerk is van groot belang bij de politie, zeker bij de elitetroepen van DSU, de Directie Special Units. Even kennismaken ...
“In tijden van economische hoogconjunctuur merken we dat we de vacante functies moeilijk ingevuld krijgen”, zegt Jacky Vastmans, directeur van het PLOT in Genk, waar alle kandidaten voor de jobs van politie-inspecteur, brandweerman en ambulancier passeren.
Isabelle Diependaele is commissaris bij de politie en werkt … in een museum. En ze doet dat met veel plezier. Een kennismaking ...
Wat houdt het begrip anciënniteit precies in; en beïnvloed het je loon? Lees het hier!
Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?