Netwerken
Vorige

1 van 113

Volgende

Welke sector past het best bij jou als werknemer?

Welke sector past het best bij jou als werknemer
Veel mensen kiezen onbewust voor een bepaalde carrière. Logisch. In het zesde middelbaar moet je plots één van de grootste beslissingen van je leven nemen. Ga je hogere studies doen of ben je klaar voor het werkveld? In beide gevallen bestaat de kans dat je na een paar jaar spijt hebt van je vroegere keuze. Je denkt dan ook dat er niks meer aan te doen valt en dat je vastzit in dit pad. Maar eigenlijk kan dat wél. En het is zelfs gemakkelijker dan je denkt. Ontdek hier 6 tips om de carrièreswitch van je dromen te maken!

1. Breid je netwerk uit

Als je in een bepaalde branche wilt stappen is het handig om daar ook een netwerk rond te bouwen. Zo kom je in contact met mensen die je kunnen helpen met de overstap naar een andere sector. LinkedIn is een handig platform dat je daarmee verder helpt.

Zo netwerk jij jezelf een nieuwe job: 5 tips

2. Ken je zwaktes

Het is erg nuttig om naast je sterktes ook je zwaktes te kennen. Zijn er zaken die je echt niet leuk vindt? Of struikelblokken die je maar moeilijk kan overwinnen? Dan is het beter om sectoren waarin je die skills nodig hebt, te vermijden. Het is natuurlijk nog mogelijk om die in sterktes te veranderen. Dus als je een job écht wilt, sleutel er dan aan en ga ervoor!

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

3. Bepaal je passies

Nu je je zwaktes bepaald hebt, ga je op zoek naar je passies. Wat maakt je gelukkig? Het is erg belangrijk om jezelf die vraag te stellen. Je gaat immers een heuse switch maken, en je wilt zeker zijn dat die je ook ligt.

4. Bepaal waar je goed in bent

Maak een lijstje van je skills. En dan bekijk je per sector die je interesseert welke vaardigheden waar nodig zijn. Sommige skills zoals een teamspeler en communicatief zijn, heb je op meerdere plaatsen nodig.

Welke skills zet je best op je cv? En hoe?

5. Vraag naar anderen hun mening

Loop je vast en weet je even niet meer welke kant je op moet? Dan is het een slim idee om goede vrienden en andere mensen die dicht bij je staan te betrekken. Vraag aan hen waar je goed in bent en hoe ze je omschrijven. Je bekijkt jezelf dan misschien helemaal anders. Extra kwaliteiten om je lijstje mee aan te spijzen? Check!

6. Doe een carrièretest

Je kan op verschillende websites terecht voor een carrièretest. Je beantwoordt dan een aantal vragen om te ontdekken in welke sector je het beste past. Deze testen peilen naar je kwaliteiten, skills, ervaring en interesses!

Lees ook: Hoe ontdekken welke carrière het best bij je past?
Mijn Jobat banner

(sv/em) - Bron: CarreerAddict

6 januari 2023
Anderen bekeken ook