Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1034

Volgende
Volgend artikel:

Hoe 4 generaties met goesting laten samenwerken?

Welke muziek drijft je productiviteit omhoog?

Laat je wel eens wat muziek door de boxen knallen op het werk? Sommige bazen en zelfs collega’s kunnen het niet altijd appreciëren, maar die onvrede is onterecht. Als je de juiste muziek opzet, werk je immers efficiënter.
#

Een ruim 40 jaar oud onderzoek aan de universiteit van Birmingham bewees het al: arbeiders die op de achtergrond vrolijke upbeat deuntjes horen, werken efficiënter. Vandaag wordt nog steeds naar de intussen bekende studie van onderzoekers Fox en Embrey gerefereerd.

Ook Terese Lesiuk van de universiteit van Miami toonde recent aan dat muziek onze productiviteit op de werkvloer verbetert. Volgens Lesiuk zijn werknemers die geen muziek te horen krijgen minder vrolijk en – bijgevolg – minder nuttig. Zo werkten mensen tijdens een van haar onderzoeken veel langer aan een taak als er geen muziek te horen was.

Dankzij het beloningshormoon

De reden voor het positieve effect van muziek, menen gedragswetenschappers, is het feit dat er dopamine vrijkomt bij het luisteren naar muziek. Het ‘beloningshormoon’ zorgt voor een geluksgevoel. “Het feit dat we sneller en beter werken dankzij muziek, heeft een puur biologische oorzaak”, stelt wetenschapper Amit Sood in The New York Times. “Door muziek verbetert je gemoedstoestand en dat beïnvloedt je werk”, gaat Lesiuk daarop verder. “Daardoor kan je sneller werken en kom je ook met betere ideeën.”

Naast een geluksgevoel zorgt dopamine er ook voor dat we ons veiliger voelen. In dat geval dient ons brein niet voortdurend de omgeving te scannen voor gevaren en dus slagen we er in om onze aandacht beter gefocust te houden.

Sigur Ros

Muziek verbetert dus onze prestaties, al kunnen de melodieën wel maar beter niet te dominant aanwezig zijn, zo blijkt uit onderzoek van onder meer professor Derrick Kiger. Volgens Kiger is de achtergrondmuziek best constant, zonder te veel veranderingen. Onderzoekers van de universiteiten in Sidney en Toronto vullen aan dat ook te luide muziek nefaste gevolgen heeft.

In dezelfde lijn wordt vastgesteld dat bekende muziek beter is voor de productiviteit dan onbekende, omdat die laatste meer aandacht wegzuigt. Wie werk uitoefent dat de nodige concentratie vergt, heeft ook meer aan songs zonder lyrics. Of lyrics in een vreemde of onverstaanbare taal. Denk aan pakweg Hopelandic van Sigur Ros.

Soundtracks werk goed

In de categorie ‘niet te afleidend’ zijn jazz en klassieke muziek volgens de meeste onderzoekers aanraders. Misschien moet je dus eens een playlist van Miles Davis of good old Johan Sebastian Bach overwegen. Je bent geen liefhebber van deze genres? Kies dan voor ‘chille’ sfeer- slash achtergrondmuziek, genre Brian Eno.

Ook daar geen fan van? Haal dan je favoriete games of films eens uit de kast en luister naar de achtergrondmuziek. Die songs zijn gemaakt om je een goed gevoel te geven zonder je concentratievermogen te kelderen. Geen inspiratie? Op YouTube vind je alle songs van de nieuwste FIFA of meer dan twee uur Lord of the Rings-muziek.

Jazz of dance?

Veel hangt ook af van het werk dat je moet uitoefenen. Dat bewijst onderzoeker David Lewis, neuropsycholoog en voorzitter van Mindlab International. “Negen op de tien werknemers presteert beter wanneer hij naar muziek luistert”, stelt Lewis. “Het is een goede tool om de efficiëntie op te drijven, maar ook voor het gemoed van de werknemers op te vijzelen.”

Algemeen verbetert muziek de snelheid en de accuraatheid van het geleverde werk, aldus Lewis, en hij maakt ook een onderscheid tussen vier genres. Volgens de neuropsycholoog is klassieke muziek het beste voor mensen die met cijfertjes moeten werken of gedetailleerde arbeid verrichten. Popmuziek helpt dan weer voor werknemers die tegen deadlines werken en vaak gegevens moeten invoeren.

“Samen met popmuziek is dancemuziek het beste genre om werk snel gedaan te krijgen”, gaat Lewis verder. “Dancemuziek is ook beter bij het nalezen van teksten en alle probleemoplossende taken in het algemeen. En achtergrond- en sfeermuziek is ideaal voor het oplossen van vraagstukken.”

Favoriete muziek

Ook volgens een studie van Randstad zijn mensen productiever en sneller dankzij muziek op de werkvloer. Volgens Randstad verbetert muziek de sfeer onder de collega’s, en is popmuziek het meest efficiënte genre. Vergelijkbare resultaten dus met het onderzoek van Lewis.

Maar Letiuk zet er wel een kanttekening naast. Volgens de onderzoekster, die zich gespecialiseerd heeft in het thema, is het lastig om een of meerdere genres aan te duiden als meest productieve. Letiuk stelde immers vast dat persoonlijke voorkeur een belangrijke rol speelt. Wie zich doodergert aan klassieke muziek, zal uiteraard niet efficiënter werken. Geef tijdens de werkuren dus de voorkeur aan je eigen favoriete genres.

Spotify en Focus@Will

Test dus ook voor jezelf eens uit welke muziek voor jou het efficiëntst is. Time management expert Johan D’Haeseleer heeft in dat opzicht een prima tip. “Zelf heb ik ontdekt dat akoestische gitaarmuziek me in de meest productieve mood brengt, en dat dankzij een prima online dienst: Focus@will”, vertelt D’Haeseleer. “Via de service kan je registreren hoe productief je gewerkt hebt tijdens een bepaalde muzieksessie.” Focus@will biedt playlists aan, geoptimaliseerd om je concentratie en productiviteit een boost te geven.

Volgens de time management expert zijn er ook nog andere tools. “Momenteel gebruik ik Focus@will niet meer, wel Spotify. Daar heb je speciale playlists, zoals ‘acoustic concentration’”, stelt D’Haeseleer. “Ik kan mensen aanraden om op Deezer, Apple Music of Spotify eigen playlists samen te stellen. Je kan zelf altijd experimenteren. Het kost je niks en heeft geen enkele risico.”

(mr)

18 augustus 2015
Anderen bekeken ook