Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1035

Volgende
Volgend artikel:

Werken al die welzijnsinitiatieven van werkgevers wel?

Weekend maakt gelukkiger

Je hebt mensen die tijdens het weekend stevig doorwerken. Dat komt hun carrière ten goede, want het toont inzet en engagement, denken ze. Toch doen ook zij er goed aan om volop van het weekend te genieten.
#

Zaterdag en zondag betekenen een ideale opkikker voor het humeur en de gezondheid, zo blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Rochester. Professor psychologie Richard Ryan bestudeerde het humeur van 74 volwassenen tussen de 18 en 62 jaar die minstens 30 uur per week werken.

Lang leve het weekend

Wat bleek? Tijdens het weekend voelden alle werkende mannen en vrouwen zich mentaal en fysiek beter, ongeacht hun inkomen, werkuren, opvoeding, leeftijd of burgerlijke status. Dat vonden de onderzoekers vrij verrassende resultaten.

De verklaring is dat het weekend gepaard gaat met een opgelucht gevoel van vrijheid. De deelnemers zeggen zich meer betrokken te voelen wanneer ze zelf kunnen kiezen hoe ze hun tijd spenderen en in het weekend kan dit natuurlijk veel vaker met familie en vrienden. Tijdens het weekend voelden ze zich ook competenter dan tijdens de week, raar maar waar.

Te veel werken = niet goed

"Het weekend geeft mensen de tijd om zich emotioneel te binden aan anderen, hun interesses vrij te verkennen en zich naar believen te ontspannen. Allemaal psychologische behoeften die ontzettend belangrijk zijn”, verklaart professor Ryan.

“Daarom is het belangrijk dat mensen niet té veel werken. De week is gevuld met activiteiten waarop je gecontroleerd wordt en waarbij je onder tijdsdruk staat. De meesten hebben ook geen emotionele band met collega's. Deze resultaten belichten hoe belangrijk vrije tijd is voor je welzijn. Zelfs werknemers die hun job belangrijk en interessant vinden, zijn echt gelukkiger tijdens het weekend."

(kv) 

13 augustus 2010
Anderen bekeken ook