Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

'Wat zijn jouw zwakke punten?' beantwoord je bij het solliciteren best zo

denkende
Wie wil scoren op een sollicitatiegesprek bereid zich maar best goed voor op de typische vragen. Ook je “zwakke punten” zullen onvermijdelijk aan bod komen… maar dat is helemaal niet erg. Het kan zelfs een buitenkans zijn om jou als ideale kandidaat te profileren!

Verkoop jezelf

Wie ooit al eens heeft gesolliciteerd, zal het vast en zeker beamen: een sollicitatiegesprek lijkt soms wel wat op een verkoopgesprek waarbij je het product (jezelf) zo duur mogelijk wil verkopen. Door je optimaal te presenteren en jouw unieke troeven extra in de verf te zetten, kom je al een heel eind.

Maar net als bij iedereen heb jij wellicht ook wel wat mindere punten. Toch hoeft dit geen sfeerbederver te zijn, want er zijn best wel wat manieren om jouw zwakke punten af te zwakken en er alsnog iets positiefs van te maken.

Ontdek: Hoe raak jij in de tweede ronde voor die droomjob?

Maak van je zwaktes een positief verhaal

1. Eerst en vooral: eerlijk duurt het langst. Wie zichzelf tijdens het gesprek bewust beter voordoet dan hij of zij is, valt vroeg of laat gegarandeerd door de mand. Niemand is perfect, je mag dus gerust toegeven dat je zwakke punten hebt. Doen alsof je helemaal géén zwakke punten hebt, komt ongeloofwaardig en zelfs wat arrogant over.

2. Ken jezelf en maak voor jezelf uit of de zwakke punten die je wil aanhalen wel relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert.

Lees ook: Wat is de meest gestelde vraag op het sollicitatiegesprek?

3. Maak je zwakke punten niet groter dan ze in werkelijkheid zijn. Zit jezelf dus niet af te breken maar focus je vooral op je troeven en de meerwaarde die jij voor het bedrijf zou kunnen betekenen.

4. Probeer je zwaktes af te zwakken tot een werkpunt (klinkt positiever) waar je maar al te graag werk van wil maken. Bekijk het dus als een uitdaging en geef aan hoe je dit concreet zou aanpakken. Bv. “Ik wil software X beter onder de knie krijgen door een cursus te volgen” of “ik wil graag meer ervaring opdoen met vaardigheid Y om zo nog beter te worden”.

5. Tip: Vermijd om van een sterke eigenschap een zwak punt te maken!

Zeg dus niet:

  • “Soms ben ik te perfectionistisch” terwijl je streeft naar een zo perfect mogelijk resultaat
  • “Mensen zeggen me dat ik nogal druk overkom” terwijl je gewoon enthousiast en sociaal bent
  • “Ik ben soms te koppig” terwijl je doortastend en volhardend bent
  • “Grenzen stellen, vind ik moeilijk: ik werk dan ook vaak te hard”, terwijl je een gezonde werkijver hebt en je jezelf graag wil bewijzen

Succes!

Upload je cv en wordt gevonden door werkgevers

(fd)

6 september 2023
Anderen bekeken ook