Bazen
Vorige

1 van 394

Volgende

Wat managers kunnen leren van jazz

17 februari 2010
Een bedrijf besturen of mensen motiveren met een jazzy attitude. Het lijkt de kortste weg naar het failliet, maar dat is het volgens de Nederlandse bedrijfsconsulent en jazzfanaat Gert Poppe niet.
jazz op kantoor
‘Een goede manager laat zijn werknemers zelf keuzes maken’ (Gert Poppe, bedrijfsconsulent)

Een strakke hand die de teugels stevig in handen neemt. Dat lijkt, zeker in onzekere tijden, de beste manier om een organisatie of mensen in de juiste richting te duwen. Maar is dat wel zo? Hebben medewerkers momenteel wel een boodschap aan strenge managers, strakke planningen en pijnlijke kostenbesparingen?

“Als ik bedrijfsleiders iets wil bijleren, is het wel de gave van het improviseren”, zegt Gert Poppe. “Daarom worden mijn workshops altijd begeleid met jazzmuziek en vaak zelfs door een jazzband die live improviseert.”

Een bedrijf leiden gaat volgens Poppe om vastleggen en vrijlaten. “Het is een kwestie van de goede balans te vinden. Vastgeroeste organisaties bereiken hun doel soms veel gemakkelijker als ze iets meer vrijheid aan hun werknemers geven.”

Kakofonie

Net als voor managers zijn er ook voor jazzmuzikanten een aantal basisregels. “Als die ontbreken krijg je geen muziek, maar een kakofonie. Improviseren is dus niet hetzelfde als ‘doe maar wat’, ook niet in bedrijven”, aldus Gert Poppe.

Er is dus heel wat ruimte voor improvisatie op de werkvloer die werknemers naar believen kunnen invullen. “Een goede manager laat zijn werknemers zelf keuzes maken. Als hij hun competenties correct inschat, leidt dat tot uiterst creatieve oplossingen. Bovendien wordt werken alleen maar leuker als je regelmatig uitgedaagd wordt”, meent Poppe die benadrukt dat efficiëntie en flexibiliteit wel degelijk verzoenbaar zijn.

Tekst: (ab) / Illustratie: (jvc) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook