Stress
Vorige

1 van 511

Volgende
Volgend artikel:

Vakantiestress... voor achterblijvende collega’s

Wat je moet eten tegen een burn-out

Wat je moet eten tegen een burn-out
Een burn-out kan iedereen overkomen. Stress, prestatiedruk, weinig slaap, maar ook wat je eet heeft effect op je mentale gezondheid. Omdat voorkomen beter is dan genezen, zoomen we met dit artikel in op gezonde eetgewoontes die je kunnen helpen om de burn-out buiten de deur te houden.

Eet drie maaltijden per dag

Ieder mens heeft andere behoeften, maar structuur en goede eetgewoontes helpen je om mentaal en fysiek fit te blijven en om aan jezelf te blijven werken. Begin daarom de dag met een suikerarm ontbijt dat goed vult, eet rond het middaguur een gezonde lunch en plan voor het avondeten een gerecht waarin groenten centraal staan.

Drink tussendoor veel water. Stel wel redelijke doelen voor jezelf: het moet leuk blijven! Het is zeker niet de bedoeling dat je de lat te hoog legt en je je daardoor juist minder goed voelt.

Ontdek: 5 manieren om gezonder te eten op het werk

Herken verborgen suikers

Dat je voor het ontbijt best geen bord vol croissants wegwerkt, is voor veel mensen wel bekend. Maar er is niets mis met een glas drinkyoghurt, toch? Of met een boterham met pindakaas? Helaas zijn er veel producten die verborgen suikers met zich meebrengen, hoe onschuldig ze ook lijken.

Ook als je veel vet en koolhydraten eet – denk maar aan grijs brood met worst of een bord pasta – zet je lichaam deze om in suikers. De glucose piekt, je alvleesklier maakt meer insuline aan en je krijgt een dip in je energie. Dat werkt niet productief en kan je prikkelbaar maken.

Gezonder lunchen én snacken tijdens het thuiswerken: 5 tips

Eet voldoende groente, fruit en vis

Vitamine B, C en Omega 3 helpen je mentale gezondheid vooruit.

  • Vitamine B helpt je hersencellen goed onderling communiceren en B12 helpt met je metabolisme.
  • Vitamine C stopt het vrijkomen van cortisol, een stresshormoon.
  • Omega 3 zorgt dan weer voor minder spanning in je lichaam. Daarom eet je best voldoende vis, fruit en groenten.

Toch nog zin in iets zoets? Dat eet je best na de maaltijd.

Extra: 1 op 5 werknemers is burn-out nabij

Snack zo gezond mogelijk

Leer jezelf aan om bij een hongertje eerst te zoeken naar iets wat vezelrijk is of vitaminen bevat. Dat zal je een voller gevoel geven en ook geen glucosepiek veroorzaken. Denk aan hummus met groentesticks, yoghurt, wortel, broccoli of noten.

Gezonde vetten, magnesium en eiwitten zijn nodig om je lichaam voldoende te voeden en helpen ook om eventuele stress de baas te kunnen.

Ga regelmatig wandelen

Even een ommetje maken doet goed voor je mentale welzijn én voor de spijsvertering. Zo sla je twee vliegen in één klap. De rust, afwezigheid van schermen en al het moois van de natuur transporteren je even naar een andere wereld. De beweging zet ook een aantal lichamelijke processen in gang die goed voor je zijn.

Ben je niet in staat om te wandelen, doe dan een paar ademhalingsoefeningen of kijk een uurtje naar je favoriete programma. Doen wat jij fijn vindt en daar de tijd voor nemen, geeft nieuwe energie.

Voeding op zichzelf kan veel voor je lichaam en geest doen, maar is niet de enige factor die effect heeft op een mogelijke burn-out. Neem je levensstijl in zijn geheel onder de loep en kies wat voor jou een haalbare aanpassing zou zijn. Voeding kan daarbij een natuurlijk en gemakkelijk startpunt zijn!

Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids

(ZINNIG) - Bron: Intermediair

2 februari 2024
Anderen bekeken ook