Selectietesten
Vorige

1 van 47

Volgende

Wat is een assesmentcenter?

9 augustus 2019
Een assessmentcenter is een methode waarmee zogenoemde ‘assessoren’ (meestal arbeidspsychologen) jouw competenties beoordelen door je te observeren, individueel of in groep.
L’observation sur le terrain. Explications
“Het is niet omdat je nog geen jobervaring hebt, dat je wordt ontzien of gespaard”

Een assessmentcenter bestaat doorgaans uit enkele praktijksimulaties, waarbij je een situatie krijgt voorgeschoteld en er aan jou wordt gevraagd hoe jij die zou aanpakken. “Eenvoudig gezegd: je krijgt een aantal praktijkoefeningen, waarop jij je voorstellen en oplossingen kunt formuleren”, legt Erna Sterckx van Kern Selection uit.

Een veelgebruikte methode zijn de ‘postbakken’, waarbij je een grote hoeveelheid informatie (mails, nota’s, brieven...) krijgt waarin problemen aan bod komen. Die info moet je dan ordenen, je moet prioriteiten bepalen en aangeven hoe je de problemen aanpakt. Meestal is dat tegen de klok.

Ook starters kunnen te maken krijgen met een assessmentcenter. “Het is niet omdat je nog geen jobervaring hebt, dat je wordt ontzien of gespaard”, waarschuwt Sterckx.

Het resultaat van die observatie wordt samen bekeken met de resultaten van andere tests die zijn afgenomen. De meeste assessmentcenters duren ongeveer een dag. Indien ze korter duren, meten ze doorgaans maar een beperkt aantal competenties.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook