Selectietesten
Vorige

1 van 46

Volgende

Waarom sommige bedrijven assessments gebruiken en andere niet

5 augustus 2019
Steeds meer bedrijven zetten assessments in voor recruitment en loopbaanontwikkeling. Toch worden persoonlijkheids- en capaciteitentesten bij het ene bedrijf veel vaker gebruikt dan bij het andere. Bij wat voor soort bedrijven moet je rekening houden met het maken van een assessment, en waarom hechten ze er zo veel waarde aan?

Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans

Assessments worden vaker ingezet door grote (inter)nationale organisaties dan door kleinere, lokale bedrijven. Anders gezegd: voor een job op de hoofdzetel van Delhaize zul je eerder met een assessment te maken krijgen dan wanneer je wilt werken bij de bakker op de hoek. Grotere bedrijven kunnen zich de kosten van assessments niet alleen beter permitteren, maar verdienen deze ook makkelijker terug.

In vergelijking met lokale bedrijven kennen (inter)nationaal opererende bedrijven meer functies voor hoogopgeleiden en leidinggevenden. De jaarsalarissen voor dit soort hogere functies lopen al snel op tot vele tienduizenden euro’s. Iemand aanstellen waarvan het bedrijf niet weet of zij/hij geschikt is voor de job, betekent dus een groot financieel risico. De investering van enkele honderden euro’s voor een assessment is in één klap terugverdiend als direct een geschikte kandidaat wordt gevonden.

Daarnaast ontvangen grotere bedrijven vaak meer reacties op vacatures dan kleinere ondernemingen. Op gewilde functies bij multinationals volgen soms wel honderden sollicitaties. Een capaciteitentest of een ander soort (online) assessment is dan een snel en effectief middel om een eerste schifting te maken.

Assessments worden bij grote organisaties ook ingezet om de loopbaanontwikkeling van medewerkers te stimuleren. Brede organisaties hebben een breed scala aan specialistische functies, waarvoor het in de huidige markt vaak lastig is de juiste kandidaat te vinden. Met verschillende assessments kan een organisatie erachter komen welke personeelsleden de potentie hebben om door te groeien. In veel gevallen is het voor bedrijven goedkoper om zelf talent op te leiden dan een ervaren werknemer van elders aan te trekken.

Wat hebben bedrijven aan assessments?

Assessments kunnen in korte tijd veel over een potentiële werknemer vertellen, soms zelfs nog meer dan een CV of motivatiebrief.

In het begin van het sollicitatietraject wordt vaak een (online) capaciteitentest ingezet, die veel duidelijk maakt over het denkniveau van de kandidaat. Dit is namelijk niet altijd af te lezen van een CV. Het maakt bijvoorbeeld nogal een verschil of je je opleiding fluitend hebt afgerond of er keihard voor hebt moeten zwoegen. Opleiding is niet altijd inherent aan denkniveau. Een capaciteitentest biedt dus kansen om jouw potentieel te laten zien. En het goede nieuws is: je kunt voor een capaciteitentest oefenen!

Een psychologisch onderzoek wordt ook veel gebruikt tijdens de sollicitatieprocedure. Deze test gaat eigenlijk verder waar je motivatiebrief stopt. De recruiter kan aan de hand van deze test zien of je persoonlijkheid aansluit bij het bedrijf en wat jouw diepere drijfveren zijn.

In een latere fase van de wervingsprocedure volgen vaak nog simulatieoefeningen, cases en rollenspelen. Deze oefeningen zijn meestal meer toegesneden op de betreffende functie, en zijn bedoeld om te kijken of je met het soort werk en veel voorkomende situaties om kunt gaan.

Welke assessment voor welke functie?

Assessments zijn bij elk bedrijf verschillend. Ze worden vaak op maat gemaakt door gespecialiseerde assessmentbureaus. Capaciteitentesten bevatten een aantal vaste onderdelen, waarbij de verhouding tussen de verschillende onderdelen per test sterk kan variëren. Een aantal vaak voorkomende onderdelen zijn bijvoorbeeld verbaal redeneren, numeriek redeneren, figuurreeksen en cijferreeksen. Wanneer je dit niet precies weet, kan je dit altijd navragen bij de organisatie.

Bij een journalistieke functie zal de nadruk waarschijnlijk liggen op verbaal redeneren en kritisch nadenken, terwijl een capaciteitstest voor een financiële job meer toegesneden zal zijn op numeriek redeneren en cijferreeksen.

Voor een managementfunctie kun je rekening houden met een assessment waarin je laat zien hoe je handelt in lastige situaties. Ook de zogenoemde fact finding-methode is een veel gebruikte assessment-methode voor leidinggevenden.

(da/kv) - Bron: Assessment-Training.com

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook