Starters
Vorige

1 van 202

Volgende

Wat is de sleutel om jongeren aan boord te houden?

Sleutel jongeren aan boord houden
Veel bedrijven focussen vandaag op het aanwerven van medewerkers. Maar soms zijn die kort na hun start al weer weg. Een betere opvang of onboarding kan helpen om jonge starters aan boord te houden. En vaak gaat het hierbij om de basics.

Ook in ons land keren steeds meer jonge twintigers binnen het eerste werkjaar hun werkgever de rug toe, veel meer dan vóór de coronapandemie. Die jongeren worden regelmatig aanzien als een kritische nieuwe generatie die hun eigen loopbaan in handen durft nemen. Al kan het ook anders.

Gen Z op de werkvloer: waarin verschillen zij?

Verwachtingen

Onderzoekers van de University of Massachusetts Amherst brachten in Harvard Business Review recent verslag uit van hun onderzoek bij jonge werknemers die kerntaken vervullen in productie, zorg en administratie. De auteurs bieden een aantal handvaten die de inwerkervaringen bij jongeren danig kunnen verbeteren.

Cruciaal hierbij zijn de verwachtingen die worden geschapen. “Leg die duidelijk uit”, suggereren de onderzoekers. Verder is het ook een kwestie om kansen aan te bieden aan jonge starters. “Communiceer voldoende over de mogelijkheden voor hen rond loopbaanontwikkeling.”

CHECK: Klaar voor je eerste job! (E-gids)

Mentor

Een belangrijke factor om jongeren aan boord te houden bij hun werkgever, situeert zich ook in de bedrijfscultuur. “Creëer een cultuur waarin jonge werknemers vragen kunnen stellen. En bevorder een klimaat van respect en waardigheid. Iedereen moet op de werkplek gelijkwaardig behandeld worden”, klinkt het.

Al gaat het ook om - op het eerste zicht - kleinigheden: basics die worden onderschat of verwaarloosd als collega’s met hun job starten. “Wijs nieuwe werknemers een mentor toe. En nooit vergeten: bezorg hen zeker een positieve ontvangst op hun eerste werkdag.”

Ontdek: Hoe je voorbereiden op je eerste werkdag?

(William Visterin)

5 september 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook