Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 531

Volgende

Wat als jij en je vriend(in) voor dezelfde job solliciteren?

Als je tijdens je opleiding goede vrienden hebt gemaakt, is de kans groot dat jullie ooit voor dezelfde job of promotie solliciteren. Jullie delen immers dezelfde interesses en werken naar hetzelfde doel. Maar hoe overleeft je vriendschap als jullie strijden voor dezelfde job? In deze drie situaties doe je best het volgende!

1. Dubbel zoveel kans

Soms gebeurt het dat bedrijven naar meer dan één nieuwe werknemer op zoek zijn. Dan bestaat de kans dat zowel jij als je vriend of vriendin aangenomen worden door hetzelfde bedrijf. Samen de sollicitatie voorbereiden? Dat is geen goed idee! Als jullie allebei exact dezelfde antwoorden geven, is de kans nihil dat jullie beiden worden aangenomen. Werkgevers willen unieke mensen met een eigen frisse blik. Wens je vriend dus succes met het interview maar houd je antwoorden voor jezelf.

2. Interne promotie

Werken jullie al samen en is er kans om door te groeien? Heeft je favoriete collega zich net als jij kandidaat gesteld voor die promotie? Dan kan je vriendschap snel gedaan zijn. Wil je dat voorkomen? Wees dan open en respectvol naar elkaar. De kans is namelijk groot dat de ene ontgoocheld achterblijft. Focus op je eigen talent en duid zeker niet op het gebrek aan kwaliteiten van je tegenstander. Zodra de promotie toegekend is, kun je dit maar beter niet té uitgebreid vieren. De winnaar toont op die manier oprecht aan dat hij of zij het jammer vindt dat de andere het niet gehaald heeft.

3. Droomjob

Zie je een vacature voor je droomjob? Wat als die ene goede vriend of vriendin van dezelfde baan droomt? Belangrijk is de voor- en de nadelen tegen elkaar af te wegen. Is die job ook de vriendschap waard? Wees open en praat over je gevoelens, zodat je een beslissing kunt nemen waar je achteraf geen spijt van krijgt.

Welke situatie ook van toepassing is, je moet altijd drie zaken in je achterhoofd houden: respect, openheid en motivatie. Op die manier wordt vriendschap alleen maar sterker.

(dt/em) - Bron: TheMuse.com en Levo.com 

18 april 2018
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte