Vorige

1 van 169

Volgende
Volgend artikel:

45% is thuis productiever dan op kantoor

Wat als je van de trap valt tijdens al dat thuiswerk?

14 april 2020
Zoveel mogelijk thuiswerken, is vandaag de boodschap, dankzij de Covid-19 crisis. Maar wat als je van de trap valt? Of tijdens de middag je voet omslaat tijdens het winkelen?

Thuis of op kantoor, een arbeidsongeval moet altijd aan vier voorwaarden voldoen: je hebt een arbeidscontract, je loopt een letsel op door een ongeval, dat gebeurt tijdens het werk én houdt verband met de risico's van je job.

Als thuiswerker is er dus sprake van een arbeidsongeval wanneer je bijvoorbeeld tijdens je werk van je bureaustoel schuift. Of als je tijdens het werk op een andere verdieping naar de wc gaat en van de trap valt. Ook als je je tijdens de pauze verbrandt aan heet water voor koffie, heb je te maken met een arbeidsongeval.

Geen arbeidsongeval

Er is daarentegen geen sprake van een arbeidsongeval wanneer je je bezeert bij het schoonmaken of verzorgen van huisdieren. Ook niet als je uitglijdt op weg naar de brievenbus om je privépost te halen of tijdens de middag bij het boodschappen doen.

De lijn is dus dun. Want als je werkgever je dagelijks post toestuurt en je uitschuift op het voetpad, is dit toch een arbeidsongeval. “Een ongeval op de plaats en tijdens de uren die schriftelijk zijn afgesproken, is een arbeidsongeval, tenzij het gebeurt bij activiteiten die geen verband houden met de uitvoering van het werk, zoals huishouden”, aldus Patrick De Craene van Baloise Insurance. “Werknemers hebben er dus baat bij schriftelijk aan te geven welke dagen of uren ze al dan niet werken.”

De verzekeraar schat dat jaarlijks slechts 1 procent van de arbeidsongevallen gebeuren tijdens het telewerken. Al verwachten ze wel een stijging, nu Belgen massaal van thuis uit werken.

(William Visterin)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14536 andere jobs