Arbeidsongeval Vorige

1 van 18

Volgende

Wat bij een ongeval tijdens de middagpauze?

Om van een arbeidsongeval te kunnen spreken, moet het ongeval plaatsvinden tijdens en door het feit van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. De ongevallen die zich tijdens een middagpauze voordoen, bevinden zich daardoor in een grijze zone. Een arbeidsongeval moet inderdaad niet noodzakelijk gebeuren tijdens de werkuren.

5 november 2013

Delen

voetblessure
Een verpletterde teen bij het gewichtheffen in een fitnessclub tijdens de middagpauze zal wellicht niet als arbeidsongeval worden beschouwd.

Arbeidsongeval

Als een werknemer de middagpauze “op normale wijze” besteedt, bv. een lunch in het bedrijfsrestaurant, dan zal het ongeval als arbeidsongeval worden beschouwd.

Als de werknemer nog onder (virtueel) gezag staat van de werkgever, dit is zo bij een bezigheid waarmee de werkgever uitdrukkelijk of stilzwijgend heeft ingestemd, dan zal het ongeval ook nog als een arbeidsongeval worden gezien.

Geen arbeidsongeval

Als de werknemer echter persoonlijke activiteiten uitoefent, die niet kunnen beschouwd worden als normale besteding van de rusttijd, dan is er geen sprake van een arbeidsongeval.

Een verpletterde teen bij het gewichtheffen in een fitnessclub tijdens de middagpauze zal dus wellicht niet als arbeidsongeval worden beschouwd. Een verzwikte enkel bij het struikelen over de drempel van de sandwichbar eerder wel.

(esa) - Met dank aan Partena-HDP. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?