Vorige

1 van 23

Volgende
Volgend artikel:

Rug, knieën of schouders: wat zijn de voornaamste werkgerelateerde klachten?

Wat bij een ongeval tijdens de middagpauze?

5 november 2013
Om van een arbeidsongeval te kunnen spreken, moet het ongeval plaatsvinden tijdens en door het feit van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. De ongevallen die zich tijdens een middagpauze voordoen, bevinden zich daardoor in een grijze zone. Een arbeidsongeval moet inderdaad niet noodzakelijk gebeuren tijdens de werkuren.
voetblessure
Een verpletterde teen bij het gewichtheffen in een fitnessclub tijdens de middagpauze zal wellicht niet als arbeidsongeval worden beschouwd.

Arbeidsongeval

Als een werknemer de middagpauze “op normale wijze” besteedt, bv. een lunch in het bedrijfsrestaurant, dan zal het ongeval als arbeidsongeval worden beschouwd.

Als de werknemer nog onder (virtueel) gezag staat van de werkgever, dit is zo bij een bezigheid waarmee de werkgever uitdrukkelijk of stilzwijgend heeft ingestemd, dan zal het ongeval ook nog als een arbeidsongeval worden gezien.

Geen arbeidsongeval

Als de werknemer echter persoonlijke activiteiten uitoefent, die niet kunnen beschouwd worden als normale besteding van de rusttijd, dan is er geen sprake van een arbeidsongeval.

Een verpletterde teen bij het gewichtheffen in een fitnessclub tijdens de middagpauze zal dus wellicht niet als arbeidsongeval worden beschouwd. Een verzwikte enkel bij het struikelen over de drempel van de sandwichbar eerder wel.

(esa) - Met dank aan Partena-HDP. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16379 andere jobs