Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 852

Volgende

Wat als je job niet bij je talenten aansluit?

Job sluit niet aan bij talenten
Je moet doen wat je graag doet. Wat je energie geeft. Het is een uitspraak die we allemaal al meermaals gehoord hebben. Maar wat als je niet weet waar je talenten zitten? In zijn boek ‘De Talentenfluisteraar’ helpt auteur en talent- en burn-outcoach Luk Dewulf je te achterhalen wat jouw sterktes zijn. En hoe je die kunt inzetten in je professionele leven.

Wat is talent?

Denk jij dat je geen talent hebt? Verkeerd gedacht! Iedereen heeft talent. Het klinkt misschien wat ‘groots’ maar het zit ongetwijfeld in je. Je hoeft niet per se echt uit te blinken in iets. Volgens Luk Dewulf gaat het vooral om welk effect een activiteit op je heeft.

Hoe ontdek je je talent?

Da’s een moeilijke natuurlijk! Maar het helpt als je even goed nadenkt en een antwoord formuleert op deze vier vragen:

  1. Welke activiteit kost je geen moeite en geeft je voldoening?
  2. Wanneer vliegt de tijd voor jou?
  3. Welke activiteit laadt je batterij op?
  4. Wanneer kun je je authentieke zelf zijn?

Zoek het vooral niet te ver. Misschien kost het jou geen moeite om oplossingen te vinden door er met anderen over te praten? Vliegt de tijd als je een oud kastje repareert of struiken snoeit? Laad je je batterijen op als je teksten schrijft?

Lees ook: Hoe vind je concreet de job die jou gelukkig maakt?

Waarom moet je je talenten inschakelen?

In zijn boek schrijft Dirk Dewulf dat werken vanuit je talent de nieuwe yoga is. De reden? Je creëert een bepaalde flow die aansluit bij je intrinsieke motivatie en drijfveren. Elke vezel in je lijf raakt betrokken. Kortom, het geeft voldoening en je komt achteraf tot rust. Net zoals yoga, dus. Bovendien kom je in een vicieuze cirkel terecht als je vanuit je talenten werkt. Je belandt namelijk in een positieve spiraal van voldoening.

Vind jouw missie... en een job die écht bij je past

Hoe zoek je een job die bij je talenten past?

Er zijn helaas maar weinig mensen die puur vanuit hun talent kunnen werken. De vraag is dan of je ook een paar uur per dag met je talent aan de slag kunt gaan. Spoiler alert … Dat gaat niet als je voortdurend onder druk staat en last hebt van stress.

In de ideale situatie herken je je talenten en laat je ze gedijen onder de juiste omstandigheden om het allerbeste uit jezelf te halen. Lukt dat niet in je huidige job? Dan gaat die wellicht na verloop van tijd vervelen.

Ben jij nog blij in je huidige job? Doe de test!

Hoe je talent realiseren?

Dat is natuurlijk de hamvraag. Het boek ‘De Talentenfluisteraar’ lezen helpt je uiteraard al een stuk op weg. Wat ook helpt: doen. Zoek mensen met wie je open over je toekomst kan praten en probeer activiteiten uit. Leer ook om te accepteren wie je bent. En wie je niet bent. Gebruik dit motto als fundament. Werk hard om vaardigheden te ontwikkelen en zet je talenten vervolgens in in een omgeving die naadloos aansluit bij je motivatie.

Go for happy! Ga naar jobat.be en vind een job die op jouw lijf geschreven is

(em) - ‘De Talentenfluisteraar’, Luk Dewulf, Uitgeverij Lannoo, ISBN 9789401478779

29 november 2021
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook