Waarvoor kan ik dienstencheques gebruiken? Waarvoor niet?

Dienstencheques kan je niet zomaar voor alles gebruiken. De toegelaten activiteiten zijn nauwkeurig omschreven, en zelfstandigen kunnen er slechts in beperkte gevallen gebruik van maken.
#

Voor welke diensten kan ik dienstencheques gebruiken?

De dienstencheque is een betaalmiddel waarmee je een werknemer van een erkende onderneming kan betalen voor huishoudelijk werk.

De toegelaten activiteiten zijn nauwkeurig omschreven. Het gaat om werk in de privésfeer bij de gebruiker thuis of buitenshuis.

Hulp in de huishouding bij de gebruiker thuis: 

  • schoonmaken met inbegrip van de ramen
  • wassen en strijken
  • verstelwerk van strijkgoed
  • bereiden van maaltijden

Hulp buiten het huis van de gebruiker wordt in de volgende gevallen toegestaan: 

  • boodschappen doen: wel enkel dagelijkse boodschappen zoals naar het postkantoor, de bakker of de apotheker gaan
  • strijken in een lokaal van de onderneming en niet bij jou thuis (inclusief verstelwerk aan het te strijken linnen)
  • hulp bij verplaatsingen van een particulier of van een minderjarig kind, met een erkenning als mindervalide (soms is er voor het voertuig wel een attest van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer vereist)

Waarvoor kan ik geen dienstencheques gebruiken?

Dienstencheques moeten gebruikt worden voor huishoudelijk werk. Je mag dus niet met dienstencheques betalen voor klussen zoals: de herstelling van een toilet, elektriciteitswerken, behangen en schilderen, tuinieren, kleine verbouwingswerken, babysit, opvang van bejaarden en zieken, opvang en verzorging van dieren bij afwezigheid van de eigenaar, beheer of administratief werk voor een bedrijf, ...

Dienstencheques mogen enkel gebruikt worden voor activiteiten in de privésfeer, en nooit voor prestaties in een professionele omgeving. Niet toegelaten zijn bijvoorbeeld de schoonmaak van een dokterskabinet, een wachtzaal, een kamer of een studio die verhuurd wordt enz.

Enkel dagelijkse boodschappen zijn toegelaten. Dus niet: de aankoop van meubelen, huishoudtoestellen, audiovisueel materiaal, de aankoop van warme maaltijden, de periodieke verdeling van kranten en weekbladen.

Hoe een huishoudhulp vinden?

Alle prestaties moeten worden uitgevoerd door werknemers van erkende ondernemingen. Een erkende ondernemingen in je buurt vind je op de RVA-website. Je kan ook contact opnemen met Sodexo (02 547 54 95), of met je lokale PWA-agentschap/Werkwinkel.

Je contacteert best een of meerdere erkende ondernemingen, en bespreekt met hen de diensten die ze jou kunnen aanbieden en alle verdere modaliteiten (dagen, uren ....). Je kan ook vragen dat de kandidaat-huishoudhulp eerst vrijblijvend komt kennismaken alvorens toe te zeggen.

Kan ik als zelfstandige ook gebruikmaken van dienstencheques?

Ja, indien jouw onderneming geen rechtspersoonlijkheid heeft. De dienstencheques mogen enkel gebruikt worden voor activiteiten die in de privésfeer plaatsvinden en nooit voor prestaties in een professionele omgeving. Niet toegelaten zijn bijvoorbeeld de schoonmaak van een dokterskabinet, een wachtzaal, een kamer of een studio die verhuurd wordt enz.

(mr) - Bronnen: Minfin.fgov.be en Dienstencheques-rva.be 

31 augustus 2012
Anderen bekeken ook