Dienstencheques
Vorige

1 van 11

Volgende
Volgend artikel:

Wat zijn dienstencheques en hoeveel kosten ze?

Wat zijn dienstencheques en hoeveel kosten ze?

Dienstencheques poetsvrouw
Dienstencheques zijn een populair en voordelig betaalmiddel. Maar wat zijn het precies en hoeveel kosten ze? Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij.

Wat zijn dienstencheques?

De dienstencheque is een betaalmiddel waarmee je een werknemer van een erkende onderneming kan betalen voor huishoudelijk werk. De toegelaten activiteiten zijn nauwkeurig omschreven. Het gaat om werk in de privésfeer bij de gebruiker thuis of buitenshuis: onder meer schoonmaken, wassen, strijken, boodschappen doen en het vervoeren van mensen met beperkte mobiliteit. Deze jobs werden vroeger vaak “in het zwart” gedaan.

Het is een systeem dat door de overheid gesubsidieerd wordt. Als gebruiker van dienstencheques krijg je hierdoor een belastingvermindering en de werknemer kan werken in een volwaardig statuut met een vast maandloon.

Welke dienstencheques je precies gebruikt, hangt af van je hoofdverblijfplaats. Woon je in Vlaanderen? Dan bestel je Vlaamse dienstencheques. Gebruikers die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of het Waalse Gewest wonen, moeten Brusselse of Waalse dienstencheques aankopen.

Wat mag je huishoudhulp wel/niet doen: Een overzicht

Hoeveel kosten ze?

Als individuele gebruiker kan je jaarlijks 400 cheques aan 9 euro per stuk bestellen. Wil je meer dan 400 dienstencheques aankopen, dan betaal je 10 euro per stuk vanaf de 401ste cheque. Gezinnen kunnen jaarlijks 800 dienstencheques aan 9 euro per stuk bestellen. Zij betalen 10 euro vanaf de 801ste cheque. 

Vlaanderen

De aankoop van een Vlaamse dienstencheque kost 9 euro. Hiermee betaal je 1 uur huishoudelijk werk. Daarenboven geniet je nog van een belastingvermindering van 20%. De werkelijke kost voor een dienstencheque komt zo op 7,2 euro.

Brussel

Het kost 9 euro om een Brusselse dienstencheque aan te kopen. De belastingvermindering bedraagt 1,35 euro op elk van de 163 eerst gekochte dienstencheques per persoon. Een dienstencheque kost dus in werkelijkheid maar 7,65 euro.

Ontdek: Het loon van een poetshulp

Hoe lang zijn ze geldig?

  • Vlaamse dienstencheques hebben een geldigheidsduur van 1 jaar. 
  • In Brussel is een dienstencheque slechts 6 maanden geldig.

De cheques kunnen enkel tijdens hun geldigheidsduur gebruikt, omgeruild of terugbetaald worden. Deze datum staat op je papieren dienstencheques gedrukt, bij elektronische dienstencheques kan je dit vinden in je elektronische portefeuille.

Op zoek naar een job als huishoudhulp? Bekijk het huidige vacatureaanbod!

(mr/lm)

7 oktober 2021
Anderen bekeken ook