Waarom gewoon doen voor Sam de Bruyn moeilijk genoeg is
Waarom is gewoon doen voor Sam de Bruyn moeilijk genoeg? Jobat vroeg naar beroepsgeheim van de StuBru-presentator.
"Mijn muziek moet in alle vrijheid kunnen ontstaan. Spontaan en eerlijk. Aan regels kan ik niet voldoen. Met mijn nieuwe plaat Hvelreki heb ik het heft in eigen handen genomen. Pas toen de cd afgewerkt was, ben ik ermee naar een platenfirma gestapt. Dat is anders dan de klassieke manier van werken, waarbij de artist & repertoire-manager van het platenhuis bij het opnameproces betrokken is en er overleg met hem gepleegd wordt. Ik wou gewoon proberen om een goeie plaat te maken. Of die al dan niet commercieel was, daar stond ik niet bij stil. Dat zouden we achteraf wel zien."
"Wél heb ik voor het eerst met een externe producer gewerkt, de Brit Youth. Het trof me hoe snel hij mijn muziek kon analyseren en plaatsen. Dat verraste me eigenlijk wel: zo’n grondige diagnose verwacht je eerder van iemand die je al lang kent. In ieder geval, dat gaf mij het nodige vertrouwen. Toen hij duidelijk maakte dat hij het team muzikanten wou samenstellen, begreep ik dat ook meteen. Als producer moet je keuzes maken."
"Dus nee, ik had geen zeg in wie op de plaat zou meespelen. Ik ontmoette de muzikanten pas toen ik in de studio arriveerde. Een halfuur na de begroeting waren we al samen aan het spelen en op het einde van de dag was het eerste nummer helemaal klaar. Zo heb ik het graag. Ik repeteer nooit voor cd-opnames. Het moet fris klinken. Ik was heel benieuwd naar wat het zou geven, maar schrik had ik niet. Zelfs als ik na de eerste week twijfels had gekregen, wat overigens niet het geval was, dan nog had ik het tot het einde van de rit uitgezongen. Als je iemand als Youth de verantwoordelijkheid geeft, moet je het ook daadwerkelijk een kans geven."
"Ik hou van een constructieve sfeer in de studio. Er mag zeker kritiek op elkaar geuit worden, maar iedereen moet die altijd als positief blijven ervaren. Ik weet dat heel wat groepen op conflictsituaties drijven, maar zelf haal ik geen voldoening uit botsingen. Als mens heb ik een hekel aan conflicten, en zeker in de dingen die ik graag doe."
"Het klopt dat ik wat heb moeten wachten op het succes. Het was een werk van lange adem. Misschien ben ik daardoor wel meer dankbaar voor dat succes? Door dat kronkelige pad ben ik altijd met beide voeten op de grond gebleven, al lag dat waarschijnlijk ook wel in de lijn van mijn nuchtere karakter."
"Van het verleden onthoud ik enkel de goede dingen. Ik heb me, in mijn volharding, misschien inspanningen getroost die anderen er niet voor over zouden hebben gehad, maar het voelde nooit als een offer. Omdat ik na een tijd toch een publiek vond, heeft het ook geloond. Ik heb me nooit de vraag moeten stellen of het al die moeite wel waard was. Tot de fase van de ontgoocheling is het nooit gekomen. Die dans ben ik gelukkig ontsprongen."
(pvd)
29 november 2010Waarom is gewoon doen voor Sam de Bruyn moeilijk genoeg? Jobat vroeg naar beroepsgeheim van de StuBru-presentator.
'Walk' heet de comebacksingle van Zornik. Toepasselijk, want na 15 maanden stilstand is de rockgroep rond zanger en songschrijver Koen Buyse eindelijk weer in beweging gekomen. Even checken bij hem hoe hij uit zijn sabbatjaar is gekomen.
Actrice/comedienne An Nelissen krijgt meer dan eens te horen dat vrouwen geen gevoel voor humor hebben. Of zij zich dat aantrekt? Wat denk je zelf?
"Ik werk nu al meer dan vijf jaar zonder boekingskantoor of management. Ik krijg wel wat hulp van vrienden, die bijvoorbeeld vliegtuigtickets voor me reserveren, maar dat gebeurt buiten de vaste structuren om."
Gemiddeld legt een werknemer in Vlaanderen 22,9 km af om van/naar zijn/haar werk te pendelen en doet hij/zij daar gemiddeld 40,8 minuten over...
Aan het begin van het jaar worden de lonen van heel wat werknemers uit de privésector geïndexeerd. Ontdek hier hoeveel jouw loon stijgt... of daalt.
Iedereen wil carrière maken, maar is dit wel zo’n goed idee ...
Een bedrijf draait op verkoop. We lijsten de meest gevraagde jobs op die je in dit domein kan aantreffen.
De meerderheid van de Belgen is vandaag de dag niet uit z’n auto te krijgen, maar kent ook de alternatieven onvoldoende.