Het loon van...
Vorige

1 van 870

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet en verdient een schadebeheerder?

Het loon van een begeleidster in een Vzw voor mensen met een beperking: 2.140 euro bruto

Amber van Fiola vzw
We vroegen aan Amber (40) uit Oostakker hoeveel zij verdient en wat haar job als begeleidster bij Vzw Fiola precies inhoudt…

Amber (40) uit Oostakker (Gent)

  • Beroep: Begeleidster bij Vzw Fiola
  • Diploma: A2 Handel
  • Privé: Alleenstaand met 3 kinderen
  • Bruto maandloon: 2.140 euro
  • Netto maandloon: 1.850 euro
  • Extralegale voordelen: Verplaatsingskosten

Wat doe je als job?

“Ik begeleid mensen met één of andere vorm van fysieke of mentale beperking van alle leeftijden (kinderen tot volwassenen). Mijn cliënten hebben diverse hulpvragen, dit kan gaan over koken of poetsen, en anderzijds ook begeleiding op school, meegaan op doktersbezoek, een gezelschapsspel spelen enzovoort… De begeleiding wordt steeds afgestemd op wat de mensen nodig hebben, en ik laat ze ook graag zo veel mogelijk nog zelf de dingen doen die ze nog kunnen. Ik ondersteun waar nodig.”

Zelf op zoek naar een (nieuwe) job als begeleid(st)er? Bekijk het actuele vacatureaanbod en ... go for happy!

Hoe ben je in deze sector terecht gekomen?

“Ooit ben ik begonnen aan een studie voor Maatschappelijk Werk, maar dat diploma heb ik nooit behaald. Toch was er die passie om te ‘zorgen’ voor mensen, en solliciteerde ik destijds om te werken in een beschutte werkplaats als begeleidster. Daar heb ik 15 jaar gewerkt. Door omstandigheden ging het dan op persoonlijk vlak wat moeilijk, en ben ik even gestopt met werken. Toen kwam de vraag of ik nog in de zorgsector wilde blijven werken. Via loopbaanbegeleiding ben ik tot het inzicht gekomen dat dit toch de meest geschikte sector is voor mij, mede door mijn zorgend karakter. Bij de Vzw waar ik nu werk, kon ik ook mijn anciënniteit meenemen, en dat zorgde ervoor dat ik toch weer de stap zette om begeleidster te worden.”

Doe je je job graag?

“Ja, ik doe mijn job heel graag. Dit komt vooral door het diverse cliënteel. Mochten al mijn cliënten zwaar hulpbehoevend zijn, zou ik dit minder zien zitten. Maar het merendeel van de personen die ik begeleid hebben een lichte mentale of fysieke beperking en zijn voor een stuk nog zelfredzaam.”

Wat vind je van je loon?

“Daar ben ik heel tevreden over, mede omdat ik mijn anciënniteit nu heb van 20 jaar werken in deze sector. Ik krijg ook een toeslag voor avond- en weekendwerk. Voor de uren die ik ‘maar’ werk, vind ik dit een mooi loon.”

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
Gelukkig met wat je verdient?

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

“Nee, dat niet. Ik ben tevreden over mijn werk en ik vind mijn loon goed.”

Hoeveel uren werk je per week?

“Ik werk gemiddeld 24 uren per week. Soms kan dit meer zijn door vergaderingen of bijkomend overleg.”

Spaar je?

“Nee, als alleenstaande met 3 kinderen kan ik niet echt sparen. Ik kocht wel een huis, wat toch een vorm van sparen is.”

CHECK: 5 tips om te kunnen sparen én genieten

Denk je aan je pensioen?

“Ik heb ooit aan pensioensparen gedaan, maar daar ben ik tijdelijk mee gestopt. Door de schuldsaldoverzekering die ik aansloot bij het kopen van mijn huis, kan ik deze inbrengen in de belastingen, en dit komt nu voordeliger uit. Ik heb het pensioensparen voor 3 jaar laten ‘bevriezen’. Ik zie daarna wel wat ik daarmee zal doen.”

Wat is je grootste kost?

“Vooral voeding, ik kook graag gezonde maaltijden voor mezelf en mijn kinderen. Ook de nutsvoorzieningen zijn een kost, al valt dit nog wel mee aangezien ik kan genieten van sociaal tarief.”

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

“Ik zou nooit geld uitgeven aan een heel dure wagen of design meubelen. Ook een grote flatscreen televisie of dure kleren zeggen me niets.”

TEST: Leef jij boven je stand?

Waar geef je met plezier geld aan uit?

“Aan duurzame maar goedkope kledij, en zeker ook eens een optreden of op stap gaan met vriendinnen.”

Wat zou je doen als je de lotto won?

“Het grootste deel zou ik op een spaarrekening laten staan. Een deel van dat geld zou ik wel gebruiken om mijn huis te renoveren. Ook mijn kinderen en mijn moeder zou ik financieel bijstaan. Een grote reis maken met vriendinnen zou ik zeker ook wel willen doen, maar dan écht naar verre oorden.”

(Marieke Van Hoestenberghe)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk - al of niet anoniem - interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig. Omwille van privacy werd de (volledige) naam van bovenstaande getuige niet genoemd. De gebruikte afbeelding is een algemeen stockbeeld.

6 februari 2023
Anderen bekeken ook