Werkplek
Vorige

1 van 628

Volgende
Volgend artikel:

Hoe lang per dag werk jij achter een scherm?

Waarom de kantooromgeving ons ziek maakt

Voor Emma is het jammer genoeg al te laat. Maar de werknemers en werkgevers van vandaag kunnen het tij nog doen keren.
Maak kennis met Emma, je ‘collega van de toekomst’. Een jonge vrouw met spataders, een grauwe huid én een bochel. Als je niet oppast, zie je er ooit misschien zelf zo uit. De schuldige? Je bureaustoel.

Het is al langer geweten: een hele dag stilzitten achter je bureau heeft nefaste gevolgen. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor je lichaam in het algemeen. Dat blijkt uit het rapport ‘De collega van de toekomst’ dat werd opgemaakt in opdracht van een Brits bedrijf voor kantoorbenodigdheden. Experts en een gedragsfuturoloog deden daarvoor onderzoek naar de gezondheid van Britse werknemers.

Uit het onderzoek werd Emma geboren. Een wassen beeld dat perfect weerspiegelt wat de gevolgen zijn van te lang stilzitten, en dan vooral hoe het ons uiterlijk in de toekomst zal veranderen. En het is absoluut geen mooi beeld: een jonge vrouw met spataders, een grauwe huid en een bochel.

Grauw en grijs

Daar is de kantooromgeving schuldig aan. Vooral de bureaustoel en de slechte luchtkwaliteit zijn de grote boosdoeners.

Ze kunnen zorgen voor:

  • een bochel, omdat je continu voorovergebogen zit,
  • zwakkere en minder ontwikkelde spieren in de benen,
  • spataders door een slechte bloedsomloop,
  • bloeddoorlopen ogen door een slechte luchtkwaliteit,
  • meer neus- en oorhaar,
  • een grauwe huid door te weinig daglicht en
  • stresseczeem door de hoge werkdruk.

Met alle gevolgen natuurlijk. Het zal je niet verbazen dat één gezondheidsprobleem een ander in de hand kan werken. Voor je het weet, zit je weken ziek thuis en dat enkel en alleen door de kantoorruimte.

Simpele oplossing

Als er niets verandert, zal je uiterlijk de komende jaren dus drastisch veranderen. De oplossing? Minder zitten, meer opstaan en meer pauzeren. Verschillende ruimtes om even te ontsnappen aan het werk, meerdere bureaustoelen om van houding te kunnen wisselen en al wandelend vergaderen zijn maar een paar kleine ideeën.

Voor Emma is het jammer genoeg al te laat. Maar de werknemers en werkgevers van vandaag kunnen het tij nog doen keren. Maar dan moet er nú wel echt iets veranderen.

(dt/em) - Foto: Matt Alexander - Bron: Intermediair

29 november 2019
Anderen bekeken ook