Belastingen
Vorige

1 van 42

Volgende

Waar betaal ik belastingen als ik in het buitenland ga werken?

Ik heb een job aangeboden gekregen in Frankrijk. Toch blijf ik in België wonen. Waar betaal ik dan belastingen op mijn inkomen?
#

In principe wordt je loon belast volgens het belastingsstelsel van het land waar je jouw beroepsactiviteit uitoefent. Werk je in Frankrijk dan betaal je normaal gezien Franse belastingen op je loon. Op dit principe is een uitzondering voorzien voor zogenaamde grensarbeiders. Belgische grensarbeiders zullen toch in België belast worden ook al hebben zij hun loon verdiend door hun beroepsactiviteit in Frankrijk.

Grensarbeiders zijn de uitzondering

Een Belgische grensarbeider is een persoon die, ongeacht zijn nationaliteit, duurzaam woont in de grensstreek van België en zijn activiteit uitsluitend uitoefent in de grensstreek van Frankrijk. Onder ‘plaats van de activiteit’ moet de plaats waar de activiteit werkelijk wordt uitgeoefend worden begrepen, en niet de plaats waar de werkgever is gevestigd of de plaats van waaruit de werknemer zijn dienst aanvangt.

De grensstreek is een strook van 20 kilometer aan beide kanten van de landsgrens. Woon en werk je in die strook, dan ben je een grensarbeider die in België belastingen zal moeten betalen. Is dat niet het geval, dan betaal je Franse belastingen op je loon.

(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian).

22 juni 2012
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook