Werken in het buitenland
Vorige

1 van 124

Volgende
Volgend artikel:

In welk Europees land is men het meest aan het werk?

Wie werkt er in een buurland?

Wie werkt er in een buurland
Er werken meer Belgen in een buurland dan dat er uit de buurlanden bij ons komen werken. Het verschil tussen uitgaande grensarbeiders en inkomende wordt ook steeds groter. Belgen werken vooral in Luxemburg, de buitenlanders zijn vooral Fransen.

Bijna 88.000 Belgen werken in een buurland. Meer dan de helft daarvan (= ruim 47.500) is in Luxemburg aan de slag en dat aantal nam op een jaar tijd met ruim 3% toe. Uitgaande grensarbeid naar Duitsland steeg licht, terwijl die naar Nederland sterk afnam (met 6,6%), al blijven Belgen die in Nederland werken de tweede grootste groep met zowat 28% van alle uitgaande grensarbeiders.

De meeste Belgische uitgaande grensarbeiders wonen in de provincie Luxemburg (36.622), gevolgd door de Luikenaars (15.655). De Limburgers staan op de derde plaats met 14.584. Dat blijkt allemaal uit cijfers van het RIZIV en HR-adviseur SD Worx.

Grensarbeid: Belgen trekken naar Luxemburg, Fransen naar België

Daar zijn de Fransen

Wat met de omgekeerde beweging? Met zowat 52.500 zijn er in totaal minder grensarbeiders die uit de buurlanden bij ons komen werken dan Belgen bij hen. Het verschil wordt groter, want inkomende grensarbeid steeg maar lichtjes (met 0,7%). De provincie Henegouwen trekt het meest inkomende grensarbeiders aan, namelijk 14.759, maar dit is een daling van 35% op een jaar tijd.

Spreekt een job in het buitenland jou aan? Bekijk het huidige vacatureaanbod!

Het zijn vooral Franse grensarbeiders die bij ons werken. Van alle grensarbeiders komen er bijna driekwart uit Frankrijk, gevolgd door 23% uit Nederland. Die Franse gastarbeiders werken vooral in de provincies Namen en Oost-Vlaanderen. Opvallend: in West-Vlaanderen nam hun aantal af, terwijl die provincie wel nood heeft aan extra werkkrachten.

Extra: Hoe moeilijk is het om als buitenlander in België te werken?

(William Visterin)

9 april 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook