Werken in het buitenland
Vorige

1 van 123

Volgende
Volgend artikel:

6 tips voor de beste workation

Met welk paspoort kan je het makkelijkst op (zaken)reis?

Paspoort zakenreis
Met welk internationaal paspoort of reispas kan je in de meeste landen op (zaken)reis? Dit zijn de beste (en slechtste) paspoorten...

Met een paspoort van Japan kan je naar de meeste landen reizen zonder visum of met een visum bij aankomst: 193. Zuid-Korea en Singapore staan allebei op twee met 192 landen. Dat blijkt uit de paspoort index van adviseur Henley.

Tot voor kort domineerden de Europese landen de top van deze lijst, maar zij moeten terrein prijsgeven door de aanslepende gevolgen van COVID-19. Duitsland staat nu samen met Spanje op drie met een internationaal paspoort dat geldig is voor 190 landen. België bevindt zich samen met onder meer Zwitserland en Verenigde Staten op plek zeven. Je kan met ons paspoort terecht in 186 landen.

Werken in het buitenland: welk visum heb je nodig?

Brexit

Ook heeft de Brexit de waarde van het Britse paspoort de afgelopen paar jaar aanzienlijk beïnvloed. Het Verenigd Koninkrijk staat nu op de zesde plaats in de rangschikking, naast Frankrijk, Ierland en Portugal. In 2015, vóór het Brexit-referendum, stond het Verenigd Koninkrijk volgens de paspoort index naast Duitsland helemaal bovenaan op de eerste plaats.

Sommige landen hebben een paspoort dat minder deuren opent. Met een Russisch paspoort bijvoorbeeld kan je volgens de paspoort index terecht in 119 landen, met een Turks in 110 landen. Met eentje van Cuba in 65 landen, eentje uit Indië in 60 landen.

Sommige paspoorten zijn goed voor slechts een handvol landen waar je (meteen) welkom bent. Zo is een paspoort uit Pakistan goed voor 32 landen, van Syrië voor 30 landen en van Irak voor 29 landen. Het op het vlak van toegankelijke landen ‘minst interessante paspoort’ komt uit Afghanistan. Je kan ermee in (slechts) 27 landen terecht.

Extra: Vrouwen goedkoper op zakenreis dan mannen

Paspoort index*

1.  Japan (193 landen) 
2.  Singapore & Zuid-Korea (192 landen) 
3.  Duitsland & Spanje (190 landen) 
4.  Finland, Italië & Luxemburg (189 landen) 
5.  Oostenrijk, Denemarken, Nederland en Zweden (188 landen) 
6.  Frankrijk, Ierland, Portugal, Verenigd Koninkrijk (187 landen) 
7.   België, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zwitserland, Verenigde Staten (186 landen) 
  (…)  
109.  Pakistan (32 landen)  
110.  Syrië (30 landen) 
111.  Irak (29 landen) 
112.  Afghanistan (27 landen) 

Lees ook: Top 20 jobs voor wie graag reist

(William Visterin) - Bron: The Henley Passport Index: Q3 2022. * Tussen haakjes de visa-free score

25 augustus 2022
Anderen bekeken ook