Gezondheid
Vorige

1 van 661

Volgende

Vlaming moet uit zijn kantoorstoel komen

30 juni 2016
Een eindeloze lijst aan gezondheidskwaaltjes, dat is wat je riskeert als je dagelijks te lang zit en onvoldoende beweegt. Wie bijvoorbeeld meer dan 5 uren per dag zit, zou zijn levensverwachting zien dalen met 2 à 3 jaar.
Werken aan een rechtsta bureau

Bovendien werkt zo’n passieve werkhouding als een handrem op je productiviteit.

Het nieuwe roken

Het regent de laatste tijd waarschuwingen over onze problematische zitcultuur. Zo noemt Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) onze zitgewoontes al langer het nieuwe roken. Ook op kantoor zitten we gemiddeld gedurende 70% van onze werktijd.

Erik Scherder, klinisch neuropsycholoog, waarschuwt in The New Scientist dat de concentratie drastisch keldert wanneer men langer dan 4 à 5 uur per dag zittend werkt. Hij pleit dan ook voor flexibele werkplekken met zogenaamde sta-bureau’s. Zo sprongen Microsoft, Google, Facebook en zelfs Het Witte Huis al op de kar met loopbanden, bureaufietsen en wandelende vergaderingen.

België hinkt achterop

In Zweden en in het Verenigd Koninkrijk zijn werkgevers al jaren bezig met het mobiliseren van hun werknemers om meer te bewegen. De investering loont hoe dan ook meer dan de moeite. Naast een verhoogde productiviteit zal immers ook het ziekteverzuim dalen. Probeer daarom zélf af en toe eens staand te werken, want dat heeft een positief effect op je creativiteit en communicatievermogen.

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Heb je interesse om efficiënter te gaan werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting.
 

rechtstaand werken
Natuurlijk hoef je niet meteen ingrijpende zaken te veranderen. Als je tijdens je pauze wat wandelt, een verdieping lager gaat printen en de trap in plaats van de lift neemt, kom je al een heel eind.
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook