Woon-werk & reisvergoeding
Vorige

1 van 62

Volgende
Volgend artikel:

Kostenforfaits kunnen je loon aardig aandikken

Vergoeding nu ook voor elektrische fietsen

Ga jij met een elektrische fiets naar het werk? Dan hebben wij goed nieuws voor jou.

Hetzelfde als voor gewone fietsen

De elektrische fiets werd altijd een beetje stiefmoederlijk behandeld door de wetgeving, maar daar komt nu verandering in. “Het woord “fiets” is in de wetteksten aangepast naar ‘rijwiel, gemotoriseerd rijwiel met elektrische aandrijving of speed pedelec met elektrische aandrijving’.

Dit betekent dat elektrische fietsen dezelfde behandeling krijgen als een gewone fiets”, zegt Nathalie Wellemans, Legal Advisor Sr. van hr-specialist Group S.

Wat verandert er nu concreet?

Als je je eigen fiets gebruikt

Kent je werkgever je een fietsvergoeding toe voor je woon-werkverkeer, dan moet je hier tot 24 eurocent per kilometer geen belasting op betalen. Zo kan je je spaarpotje wat aandikken.

Je werkgever stelt een fiets ter beschikking

Krijg je iets van je werkgever, dan is dat in principe een voordeel in natura en moet je daar belastingen op betalen. Voor een elektrische fiets wordt een uitzondering gemaakt. Het voordeel in natura dat voortvloeit uit de terbeschikkingstelling van een fiets (en zijn toebehoren) die effectief gebruikt wordt voor de woon-werkverplaatsingen is vrijgesteld van belastingen.

Deze vrijstelling geldt zowel voor de woon-werkverplaatsingen als voor de andere verplaatsingen (louter privéverplaatsingen, verplaatsingen tijdens weekend, vakantie, vrije tijd).

Voor welke fietsen?

Rijwiel

“Elk voertuig met 2 of meer wielen, dat via pedalen of handgrepen met spierkracht wordt aangedreven. Naast spierkracht mag dat voertuig ook uitgerust zijn met een elektrische hulpmotor, die geen extra ondersteuning meer biedt vanaf 25 km per uur, wanneer de bestuurder ophoudt met trappen. De hulpmotor mag maar een vermogen hebben tot 250 W”, vertelt Nathalie Wellemans, Legal Advisor Sr. van hr-specialist Group S.

Bijvoorbeeld: klassieke fietsen, koersfietsen, mountainbikes, city bikes, bakfietsen, aangepaste fietsen voor mindervaliden, plooibare fietsen. Hoverboards, rolschaatsen, skateboards, monowheels en segways tellen niet.

Gemotoriseerd rijwiel

“Dit gaat over elk voertuig dat twee, drie of vier wielen heeft en pedalen. Dit voertuig is uitgerust met een elektrische hulpaandrijving met als hoofddoel jou helpen trappen. Ook hierbij moet de motor stoppen wanneer je meer dan 25 km uur rijdt. Hierbij mag het vermogen maar gaan tot 1kW.”

Speed pedelec

“Een speed pedelec is elk voertuig met twee wielen en pedalen, uitgezonderd de gemotoriseerde rijwielen, met een elektrische hulpmotor die jou helpt bij het trappen. De aandrijfkracht wordt hierbij onderbroken als je meer dan 45 km/u fietst. Het maximumvermogen van de elektrische motor mag maar 4 kW bedragen.”

Is je werkgever verplicht om jou te vergoeden voor je elektrische fiets?

Stel dat een cao voorziet dat je werkgever verplicht een fietsvergoeding moet betalen aan zijn werknemers, geldt dit dan voor elektrische fietsen?

Hierop is het antwoord neen. Enkel als de cao of het ondernemingsreglement ook wordt aangepast zal je recht hebben op een fietsvergoeding. Uiteraard kan een werkgever op eigen initiatief beslissen om ook de werknemers met een elektrische fiets te vergoeden.

(mr)

26 maart 2019
Anderen bekeken ook