Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 173

Volgende

Vakantie voor helft werknemers echt noodzakelijk

1 juli 2015
Verlof nemen wordt voor veel werknemers steeds minder een plezierige uitspatting of luxe aankoop. Het komt vaker neer op pure noodzaak.

Volgens een studie van Tempo Team is op vakantie gaan voor maar liefst 58% van de werknemers noodzakelijk geworden. Het is een van de weinige manieren om nog aan de druk van het dagelijkse leven te ontsnappen en de stress van zich af te schudden. Het is volgens het onderzoek zelfs zo erg dat 1 op 3 werknemers volledig uitgeput op vakantie vertrekt.

Herbronnen

Met reden, zo blijkt. Zeker 2 op 3 werknemers vinden de werkdruk te hoog en door de vervagende grens tussen werk en privé, slaagt 1 op 3 er zelfs niet meer in om tijdens het weekend te herbronnen of voldoende rust te krijgen. Er wordt ook opgemerkt dat het aantal collega’s dat overspannen is of een burn-out krijgt, in stijgende lijn toeneemt. Het is dus niet verwonderlijk dat een derde van de ondervraagden zelf gezondheidsnadelen ondervindt van hun steeds drukker wordende levensstijl.

Toch is niet iedereen even negatief over die werkdruk en kiezen velen er zelf voor. Zo getuigt 40% dat ze werkdruk als iets positief ervaren, omdat ze juist plezier beleven aan hun job. Zelfs tijdens hun vakantie blijven ze e-mails checken en werk opvolgen, waardoor ze er toch niet in slagen om het werk volledig achter zich te laten.

“Het vervagen van de grenzen tussen werk en privéleven door nieuwe werkvormen en technologieën biedt ons heel wat meer individuele vrijheid. Het is echter belangrijk dat werknemers en werkgevers hier bewust mee omgaan. Zo moet men voldoende ruimte laten tussen werk en vrije tijd of vakantie en het nodige doen om te ontspannen en te rusten,” waarschuwt Joris Trog, preventie-adviseur bij Tempo-Team.

Individueel

Voor een gezonde reset hebben de meesten vooral behoefte aan meer korte vakanties (2 op 3) en een derde zegt te verlangen naar langere vakantieperiodes.

“De manier waarop men energie opdoet en herstelt van het drukke werkjaar is erg individueel. De ene haalt rust en energie uit afwisseling tussen werk en ontspanning, de andere wil beide volledig scheiden. Iedereen ontwikkelt hierin zijn eigen stijl of strategie. Heel belangrijk is hierbij dat werknemers voldoende keuzevrijheid en autonomie ervaren in hun professioneel leven,” weet Professor Marijke Verbruggen, die verbonden is aan de KULeuven.

Verantwoordelijkheid

Joris Trog wijst er op dat de verantwoordelijkheid voor het waken over de werk-privébalans en ontspanningsmomenten zowel bij de werkgever als de werknemers ligt: “Werkgevers kunnen er over waken dat er genoeg ruimte gelaten wordt voor rust en ontspanning tijdens en na de werkuren en dit te integreren in de bedrijfscultuur. Maar ook werknemers moeten hun druk leven goed beheren. Dit kan bijvoorbeeld door niet continu mails te lezen en sms-berichten of telefoontjes te beantwoorden en voldoende rustmomenten te voorzien.”

I-Change

Tempo-Team wil werknemers hierin tegemoetkomen, daarom hebben ze een platform opgericht dat mee helpt om hun gezondheid in kaart te brengen. Via het platform I-Change kunnen werknemers zichzelf en hun levensstijl onder de loep nemen. Hiermee worden aandachtspunten in kaart gebracht, zodat ze tijdig kunnen ingrijpen.

Infographic vakantienoodzaak

Infographic Tempo-Team 

(sjv) – Bron: Tempo-team 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook