Thuiswerken Vorige

1 van 128

Volgende

Thuiswerkers vergen meer persoonlijke aanpak

Om werknemers die (regelmatig) van thuis werken betrokken te houden, moeten managers een meer persoonlijke relatie met deze mensen opbouwen, zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Illinois.

14 juni 2013

Delen

thuiswerker

Wie vaak thuiswerkt, wordt wel eens uit het oog verloren door zijn/haar collega’s, maar ook door de baas zelf. Voor je het weet, raak je als (regelmatige) thuiswerker dus geïsoleerd. Gelukkig is dat te voorkomen. Door een meer persoonlijke band op te bouwen met je baas, zo blijkt.

Niet opgemerkt

Een traditionele manier van leiding geven werkt naar verluidt niet (goed) bij thuiswerkers. ‘Een zulke stijl van leidinggeven wordt al te zeer ervaren als onpersoonlijk, waarbij alle werknemers op dezelfde manier worden behandeld en aldus onderling uitwisselbaar lijken’, luidt het bij de onderzoekers.

Voor de leidinggevende is het natuurlijk niet makkelijk om een virtueel team te coachen, daar de manager moeilijk kan inschatten of iemand gemotiveerd aan de slag is, dan wel in een dipje verkeerd, wanneer hij/zij deze persoon nooit of nauwelijks ziet.

Aan de andere kant missen thuiswerkers vaak het sociale aspect van werken op kantoor en bestaat het gevaar dat zij zich ondergewaardeerd of niet opgemerkt voelen.

Nieuwe stijl van leidinggeven

De sleutel tot succes zit - aldus de onderzoekers - in het uitbouwen van een één-op-één-relatie tussen de werkgever en thuiswerker, gebaseerd op vertrouwen, onderlinge feedback, loyaliteit en steun. Enkel op die manier kan worden vermeden dat de werknemer het gevoel krijgt in het luchtledige te werken.

‘Het is als leidinggevende belangrijk om thuiswerkers bij het bedrijf betrokken te houden, maar ook om deze onzichtbare medewerkers zichtbaar te maken bij de andere collega’s’, besluiten de onderzoekers. En dat kan naar verluidt enkel bij een meer persoonlijke aanpak en nauwere band tussen de thuiswerker en zijn/haar manager.

(kv) – Bron: HR Square / Personeelsnet 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?