Ontslagen worden
Vorige

1 van 194

Volgende

Systematisch te laat op je werk aankomen: een geldige reden tot ontslag?

“Door de schooluren en de files kom ik bijna elke ochtend te laat op het werk. Om 8.30 uur hoor ik op het werk te zijn, maar om 8.15 uur zet ik mijn kinderen af aan de schoolpoort en vervolgens zit ik gemiddeld 30 minuten vast in het verkeer. Welke risico’s loop ik door dagelijks 15 tot 30 minuten te laat te komen op mijn werk, en welke sancties kan mijn werkgever mij hiervoor geven?”
#

We vroegen het aan Pauline Van Parys en Stijn Demeestere van het advocatenkatoor Laga.

Verstoring van de goede werking

Systematisch te laat komen, ook al gebeurt het onvrijwillig en gaat het om niet meer dan een tiental minuten, kan de goede werking van een bedrijf in het gedrang brengen. Zeker indien u rekening dient te houden met de openingsuren van een winkel of vergaderingen vroeg in de ochtend. Uiteraard kan het ook zorgen voor ontevredenheid bij uw werkgever en bij uw collega’s die mogelijk voor u moeten inspringen.

Gerechtvaardigd ontslag

Omwille van deze redenen wordt systematisch te laat komen algemeen gezien als een reden voor gerechtvaardigd ontslag. Zelfs voor ontslag met dwingende reden zonder voorafgaande kennisgeving of ontslagvergoeding, indien u naar aanleiding van dit systematisch te laat komen al verschillende schriftelijke en mondelinge waarschuwingen kreeg.

Disciplinaire sancties

Buiten ontslag kan het werkreglement van het bedrijf ook disciplinaire santies van een andere orde voorzien in het geval werknemers herhaaldelijk te laat komen. Zoals:

  • een eenvoudige waarschuwing;
  • een vermaning;
  • een boete en/of inhouding op het loon;
  • een disciplinaire schorsing van het werkcontract zonder verloning;
  • een disciplinaire degradatie (zeldzaam).

Niet betalen van niet-gepresteerde uren

Ten slotte is het ook goed om weten dat, los van elke disciplinaire sanctie, uw werkgever u niet hoeft te betalen voor de niet-gepresteerde uren als gevolg van het feit dat u te laat komt en dat hij de verloning voor deze uren van uw maandelijks salaris mag aftrekken.

Aanpassing van het uurrooster

Hoewel sommige bedrijven tolerant blijken tegenover werknemers die op deze manier onvrijwillig te laat komen, is het beter om deze situatie niet lang te laten aanslepen. Indien u zich niet kan aanpassen aan het bestaande uurrooster, is het altijd mogelijk (en zelfs aan te raden) om individuele afspraken te maken over uw uurrooster met uw werkgever.

Indien u met meerdere collega’s in dezelfde situatie verkeert, kan u ook collectief afspraken maken (eventueel via een personeelsvertegenwoordiger als tussenpersoon) om op die manier vlottende of flexibele uren te introduceren in het bedrijf.

Alternatieve oplossingen

Indien, ondanks deze verzoeken, de werking van het bedrijf dit soort van regeling niet toelaat, kan u ongetwijfeld best uw werkschema herbekijken of alternatieven zoeken voor uw transport (samenrijden om de kinderen naar school te brengen, gebruik maken van het openbaar vervoer, of in laatste instantie, kiezen voor een school dichter bij huis of bij het werk).

(pvp/sd) - Met dank aan Advocatenkantoor Laga. 

4 maart 2016
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook